Здравата имунна система е важен фактор за предотвратяване на инфекции в тялото. Прополисът е мощен природен продукт, който засилва имунитета. Нарича се още клей, тъй като е смес от смола, восък и прашец от цветове. Прополисът съдържа повече от 300 съединения, като по-голяма част от тях са полифеноли, антиоксиданти, които се борят с редица болести и инфекции. Той съдържа също витамини, етерични масла, минерални соли и микроелементи. Цветът му може да варира от жълт до жълто-зелен.

 

Прополисът има антибактериални, антивирусни, противогъбични и противовъзпалителни свойства. Приемът му подсилва имунитета и предпазва тялото от настинки, вируси, бактерии, инфекции и дори паразити, като се приема през устата или се нанася върху кожата. Има изключително благоприятно въздействие върху имунната система, поради което може да се приема за бързо възстановяване от боледуване през есенно-зимните месеци.


 

С напредване на възрастта имунитетът отслабва. Отслабналата имунна система прави тялото по-податливо на настинки, зараза с вируси и грип, а много от тях могат да се развият в по-сериозни състояния като пневмония например. Ето защо е препоръчително да се приема прополис всяка зима и от по-възрастни хора.

 

Той се предлага под формата на екстракт за разреждане с вода, в течна форма за директно впръскване в устата, под формата на капсули и сироп и може да се използва при първите признаци на хрема или болки в гърлото и всякакви инфекции по горните дихателни пътища. Според изследване симптомите се повлияват още от първия ден на лечение.


Благодарение на мощните му свойства, прополисът се бори успешно с раковите клетки. Това се дължи на антиоксидантите в него, които осигуряват доказана защита на клетките и подсилване на защитните функции на организма.

 

Като всеки пчелен продукт, прополисът може да предизвика алергична реакция на хората, алергични към пчели и пчелни продукти. Затова те е добре да се консултират с лекар преди употребата му. За тези обаче, които нямат алергия към прополис, могат да го приемат за успокояване на алергични симптоми. Счита се, че той е естествен антихистамин и може да се използва за защита срещу сезонни алергии.