Прополисът е идеалното средство за поддържане на здравето през сезона на студа и грипа. На първо място, той активира и засилва естествената защита на тялото, като подобрява функциите на имунната система.


Чрез прием на прополис вероятността човек да се разболее намалява, а евентуалното разболяване е с по-кратка продължителност заедно с по-леки симптоми. Той атакува вирусните нашественици, като същевременно намалява вероятността вирусите да развият резистентност. Така прополисът осигурява мощна и ефективна имунна подкрепа. Той е продукт, който притежава също антибиотично и антимикотично действие.


В други изследвания учените открили, че прополисът има анти-грипен ефект, тъй като е ефективен при вируса H1N1. Съединенията, които демонтрират анти-грипни свойства, се наричат кафеоилхинови киселини. Така нареченият още пчелен клей има високо съдържание на витамин В1, В2, В6, А, С, Е, белтъчини и други полезни вещества. Поради разнообразието от елементи, които съдържа, прополисът се използва за лечение и профилактика и на много болести.Благодарение на това, че пчелният прополис има силна противогрипна функция, е необходимо да се приемат ежедневни дози по време на студ и грип, за да се засили имунитетът и да се предотврати появата на вирус


Специалистите съветват човек да не чака да се разболее, а да започне приема на прополис преди да има някакви симптоми. Той може да се приема през цялата зима, така че да служи за превенция от настинка или грип. Единственият риск при лечение с прополис е алергична реакция, която се наблюдава при приблизително 5% от хората.

 

Установено е, че редица симптоми са облекчени след приема на прополис. Сред тях са треска, главоболие, болки в тялото, кашлица, кихане. В проучване, проведено в Русия на 260 пациенти, се наблюдава намаление на болки в гърлото и облекчаване на кашлицата в 90% от случаите след като е приет прополисът. Още по-благоприятно е, когато се използва заедно с ехинацея и витамин С, тъй като съкращава продължителността и намалява тежестта на симптомите, сочи проучване, проведено върху 400 деца.