Здравословните качества на Алое вера са неоспорими. Безопасни ли са обаче множеството продукти, съдържащи екстракти от растението, които се предлагат на пазара без лекарска рецепта?
 
За съжаление –  не са. Взаимодействията им с редица лекарствени средства, както и влиянието им върху някои здравословни състояния трябва да са добре известни на потребителя преди употребата на продукти, съдържащи алое.
 
По-голямата част от препаратите с алое, са предназначени за намазване или втриване в кожата. Подобни препарати са особено подходящи за състояния като изгаряния, измръзвания, псориазис, напукана и суха кожа, за заздравяване на рани и др. 
 
Други са предназначени за орална употреба: таблетки против остеоартрит, чревни разстройства и колити, температура, възпаления, диабет, астма и др. Макар да имат доказан положителен ефект, за малцина е известно, че съдържимият „алоен латекс” или „алоен сок” всъщност е отровен. 
 
Той се намира точно под кожата на листата алое и при ограничени случаи и рядък прием не предизвиква натравяне. Ако се приема постоянно обаче, съществува вероятност от натрупване и натравяне. То започва с коремни болки и стомашни разстройства, а при по-лабилни хора може да увреди дълготрайно бъбреците. Няколко съвременни изследвания заключват, че латекса от алое е канцерогенен и води до завишаване на риска от колоректален рак.
 
Взаимодействията му с лекарствени продукти са доказано животозастрашаващи, особено за диабетици. 
 
На първо място не бива да се комбинират никакви продукти, съдържащи алое, с лаксативи - слабителни лекарствени средства. Алоето има сходен и силен ефект върху храносмилателната система и комбинацията му с друг лаксатив може да доведе до неконтролируема, експлозивна диария и опасно бърза загуба на калий и дехидратация
 
Поради тази причина, приемът на всякакви орални медикаменти - хапчета, таблетки и др, не трябва да се комбинира с алое – лаксативният ефект може да предизвика изхвърляне на медикаментите от тялото, преди да са подействали.
NEWS_MORE_BOX
 
Алоето може да понижи кръвната захар, което го прави огромен рисков фактор за диабетици. Резкият спад на кръвната захар може да доведе до припадъци, загуба на съзнание и влошаване на глюкозния контрол.
 
Екстракти от растението могат да предизвикат и кървене, понеже забавят кръвосъсирването и действат като разредители за кръвта. Специалистите предупреждават поне един месец преди или след хирургична процедура или след счупване на кост да не се приемат никакви екстракти от алое – могат да доведат до обилно и трудно за спиране кървене.
 
На последно място, но не и по важност – някои алкалоиди и смоли от листата на алоето имат свойството силно да обострят болката и да влошават състоянието на налични хемороиди.