Диабетът е състояние, при което организмът се бори да контролира нивата на кръвната захар. Има няколко различни форми - диабет тип 1, който е по рождение, диабет тип 2, който може да се развие на по-късен етап в живота и диабет, който се получава по време на бременността.

 

С добавянето на праха (плодът съдържа големи семена, покрити с прах, подобно на брашнеста мана) от плодовете на баобаб (род растения от семейство слезови) към менюто може да се помогне контрола на кръвната захар, пише онлайн изданието NHS.


 

Страдащите от диабет тип 2 трябва да следят тези нива, за да не се задържат прекалено високи за дълго време. Ако това се случи, може да предизвика диабетна кома (объркване, умора, изпотяване, раздразнителност и др ) или тежка дехидратация.

 

Редовно високите нива на кръвната захар за дълги периоди от време, месеци и години, могат да доведат до трайни увреждания на части от тялото, като очите, нервите, бъбреците и кръвоносните съдове. Можете обаче да се избегнат тези усложнения, като промените диетата си.

 

Проучване от 2013 г. от изследователи в Университета Оксфорд Брукс показало, че баобаб на прах, добавен към хляб, може да помогне освобождаването на захарите по време на храносмилането.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Баобабът е богат на фибри, които могат да забавят покачването на кръвната захар. Също така е богат на полифеноли, за които е доказано, че предизвикват отделянето на захари от въглехидрати в кръвния поток, което намалява тяхното превръщане в захар.

 

Друг начин за намаляване на нивата на кръвната захар включва консумация на овесени ядки. Касандра Барнс, която е била диетолог за Business NutriCentre, препоръчва замяна на сладкиши, пици и сладки изделия, съдържащи бяло брашно с пълнозърнести храни, овесени ядки, киноа и др., , което би могло да помогне на хората с диабет тип 2.