Смята се, че сокът от червена боровинка действа изключително благотворно върху бъбреците и пикочните пътища. Неслучайно и повечето билкови продукти за проблеми с пикочните пътища съдържат екстракти от червена боровинка.

 

При провеждане на проучване през 2016 г. за ефективността на сока от този плод за предотвратяване на повтарящи се инфекции на пикочните пътища, някои от жените в изследването, са получили три такива инфекции в рамките на шест месеца. Затова процентът на ефективност още не е напълно ясен. Има твърдение, че ако се консумира една порция от коктейла всеки ден (8 грама), ще се намали рискът от повтарящи се такива.


 

Уринарните инфекции и сокът от червена боровинка доста често са практически неразделни за жените. Хората чуват за червени боровинки от техните майки и баби и много учени се опитват научно да докажат тази полза. Има немалко клинични проучвания, но повечето от тези изследвания са имали проблеми при доказване на ползата от плода.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Първият е, че много малко хора искат да пият ежедневните осем грама сок от червена боровинка, за да предотвратят инфекциите. Другият проблем е, че повечето от тези изследвания са твърде незадълбочени, за да докажат с абсолютна сигурност ползата му.

 

Но изследване, проведено през 2015 г. установява, че приемането на добавки от червени боровинки всеки ден помага на жените с краткосрочни катетри да предотвратяват клиничните прояви на инфекциите. Някои учени са на мнение, че тъй като сокът от червена боровинка е течност - има и високо съдържание на витамин С и е леко диуретичен, така че води до по-често уриниране, което е добре за хора с тенденция към инфекции на пикочните пътища.