Натуралното какаово масло е страхотен продукт, който може да се използва за приготвяне на домашни шоколадови лакомства, а също и домашни козметични продукти. Кой не познава деликатния аромат на какаото? На него се дължи невероятният вкус на шоколада, който се разтапя в устата.

 

Какво представлява какаовото масло? На стайна температура, какаовото масло е в твърдо състояние, разтапя се при температура близка до телесната – между 30 и 36 °C. То представлява стабилно, ядливо, растително масло от какаови зърна. 


 

Производството започва от цели зърна, които се белят и ферментират. 54% от какаовите зърна са мазнини, а останалата част са влакнести твърди вещества. Целта е да се разделят мазнините от твърдите вещества. Какаовото масло е основна съставка на шоколада и на много козметични продукти.

 

Какви са ползите от какаовото масло? 

  • Чудесен източник на полезни мазнини. Какаовото масло се счита за една от най-стабилните мазнини. То е богато на омега – 6 и 9 мастни киселини, които са изключително полезни за организма.
  • Силен антиоксидант. Какаовото масло е натурален източник на антиоксиданти, които засилват дейността на имунната система, поддържат здраво сърцето, и повлияват възпалителните процеси.
  • Хидратант. Какаовото масло има емолиентни свойства, поради което е чудесен хидратант за кожа и устни. То заключва водата в кожата, когато бъде нанесено. Бидейки натурален продукт, какаовото масло е изключително подходящо за чувствителна кожа.

За какво може да се използва какаовото масло? Основното му приложение е в кулинарията и козметиката. То може да се използва в производството на всички видове шоколад – тъмен, млечен или бял. Какаовото масло се използва във веганските диети като заместител на кравето масло.

 

Какаото влиза в състава на много хидратиращи кремове и лосиони. Подходящо е да се използва в кремовете за превенция на стрии по време на бременност. Чистото, органично какаово масло се абсорбира от кожата чудесно без никакви добавки.

 

Съхранение. Какаовото масло има дълъг срок на годност след производството поради голямото съдържание на антиоксиданти. То трябва да се съхранява на проветриво, сухо място с температура не по-висока от 25° C.