Съществуват най-различни видове ядкови пасти - фъстъчено масло, лешникова паста, бадемова паста, паста от кашу и други. Тяхната консумация може да има много позитиви за човека.

 

Високото съдържание на протеини и фибри в ядките предизвикват чувство за ситост и енергичност. Това може да подпомогне в контрола на телесното тегло на човек.


 

Въпреки високото съдържание на мазнини в ядките, при тяхната умерена консумация не се наблюдава увеличаване в килограмите.

 

Освен това мазнините в тях са ненаситени. Този вид мазнини са по-полезни за здравето на човек от наситените в месото или от трансмазнините в много от преработените храни. Ненаситените мазнини биха могли да подпомогнат при нормализиране на нивата на инсулина и кръвната захар.

 

В резултат на добрия контрол на телесното тегло, нивата на глюкоза и на мазнини в кръвта, се понижава рискът от появата на диабет. Контролът при вече налично заболяване също може да се подобри.

 

Ядките поддържат лигавицата на кръвоносните съдове еластична и здрава, което предотвратява сърдечните проблеми, свързани с диабет.

 

В своя състав ядковите пасти имат и други полезни хранителни вещества, като например витамини Е и В6, фолиева киселина, ниацин, магнезий, цинк, мед и калий.

 

Важно е да се гледат етикетите на продаваните опаковки, тъй като някои пасти имат добавена захар, консерванти и мазнини, които не са полезни за човека. Тези съставки биха могли да причинят повече вреда, отколкото полза.

 

Други полезни вещества, които се съдържат в ядките включват различни минерали като селен и манган, витамини С и Е, както и флавоноиди, феноли, полифеноли и други.

 

Те биха могли да подпомогнат в поддържането на доброто състояние на клетките. Предполага се, че това може да бъде една от причините за по-доброто сърдечносъдово здраве на хората, които консумират ядки и техните пасти.

 

Бадемите, орехите и други видове дървесни ядки биха могли да понижат нивата на холестерола в кръвта, когато те се покачат. Високите нива на холестерола често причиняват атеросклероза, която от своя страна води до инсулт или друго сърдечно заболяване.

 

Ядките като кашу, бадеми и фъстъци, както и маслата, направени от тях, имат високо съдържание на магнезий. Този минерал е много полезен за нервите, мускулите, костите, кръвната захар и кръвното налягане.

 

Бадемовото масло е добър източник на витамин В7, наричан още биотин. Той помага на човешкия организъм да преработи мазнините, захарта и протеините, приети с храната. Полезен е и за кожата и би могъл да поддържа нормалните нива на кръвна захар.

 

Бразилският орех засилва дейстието на имунната система. В него се съдържа селен, който участва в процеси извъшвани в щитовидната жлеза, като по този начин подпомага нормалното ѝ функциониране.

 

Орехите са един от най-добрите неживотински източници на полезни за сърцето омега-3 мастни киселини. Те подсигуряват алфа-линоленовата киселина (ALA), която действа като градивен елемент за други видове омега-3.

 

Всички тези съставки на ядките биха могли да подпомогнат при подобряването на цялостното здравословно състояние на човека, като позитивите от консумацията на паста или на самата ядка не се различават.

 

Източници:

https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-nut-butters