Съществуват множество натурални продукти, които са от полза при дерматологични нарушения, като екзема. Някои от тях са гелът от алое вера и кокосовото масло.

 

Гелът от алое вера може да бъде набавен от директно от листата на растението. Въпреки това някои хора използват козметични продукти, които го съдържат като съставка. Прилага се с различни цели заради многото си положителни свойства, едно от които е стимулирането на имунната система.


 

Антибактериалното и антимикробно действие на гела от алое вера може да предотврати появата на кожни инфекции, които по-често възникват при суха и напукана кожа. Свойствата за заздравяване на рани са от полза при успокояване на наранената кожа и насърчаване на заздравяването.

 

Специалисти съветват да се внимава при употребата на готови козметични продукти, съдържащи гел от алое вера.

 

Важно е продуктът да не включва много други съставки, като консерванти, алкохол, аромати и оцветители, които могат допълнително да раздразнят чувствителната кожа. Освен това алкохолът и други изсушаващи съставки могат да бъдат причина за влошаване на екземата.

 

Препоръчително е при първата употреба върху кожата да бъде нанесено малко количество гел от алое вера, за да се провери дали кожата не е чувствителна към него. Понякога алое верата може да предизвика парене и щипане.

 

Въпреки тези редки нежелани реакции гелът от алое вера като цяло е безопасен и ефективен за възрастни и за деца.

 

Кокосовото масло също може да бъде използвано при кожни оплаквания, като екзема. В него се намират полезни мастни киселини, които могат да овлажнят кожата и да помогнат при суха кожа или обрив.

 

Според проучване използването на кокосовото масло в продължение на 8 седмици наличните симптоми на екземата се подобряват.

 

Необработеното кокосово масло може още да защити кожата, помагайки ѝ в борбата с протичащите възпалителни процеси. С него се подобрява състоянието на кожната бариера.

 

То може да бъде директно нанесено върху кожата до няколко пъти на ден след къпане, когато е студено пресовано и необработено. Неговата употреба е препоръчителна преди лягане, за да се поддържа влажността на кожата.

 

Екстра върджин кокосовото масло обикновено е твърдо на стайна температура, но топлината на тялото го превръща в течност.

 

Въпреки споменатите позитиви, хората, които са алергични към кокосовия орех, не трябва да използват кокосово масло.

 

Референции:

www.medicalnewstoday.com