Сапунените ядки представляват изсушени черупки от плодовете на малко дърво, което се среща в Индия и Непал, наречено сапуненото дърво или Sapindus Mukorossi.

 

Те съдържат естествения почивстващ агент сапонин, благодарение на който произвеждат пяна при смесване с вода.


 

Благодарение на това се използват като естествена, екологична алтернатива на перилните и почистващите препарати в домакинството.

 

Освен това сапунените ядки са подходящи за хора с кожни заболявания като екзема, псориазис и обриви, дължащи се на алергични реакции. Сапонините, които се съдържат в тях, имат антиалергично, противогъбично и антибактериално действие.

 

Добър избор са и при по-суха, чувствителна или зряла кожа, както и за кожа, склонна към акне. Те са и по-икономични, защото едни и същи ядки могат да се използват за множество изпирания.

 

Сапунените ядки се използват от векове до наши дни от много индийски домакинства.

 

Как се използват сапунените ядки?

 

4-5 сапунени ядки се поставят в малка торбичка, която обикновено се доставя с тях, затваря се здраво и се поставя в пералнята при дрехите. Когато се смесят с вода, сапунените ядки отделят сапонин, който е естествен препарат за почистване.

 

От сапунените ядки може да се направи концентриран течен препарат за пране. Трябва да се варят за около 20 минути в кипяща вода, за да се превърне преварената вода в течен сапун. Този течен сапун може да се използва като основа за течен препарат за пране и други почистващи препарати.

 

Предимства и недостатъци

 

Проучване на изследователи от Университета в Албърта и университета в Северна Каролина установява, че сапунените ядки са щадяща околната среда и по-евтина алтернатива на синтетичните препарати при пране на плетива.

 

Друго проучване на Университета в Лиийдс за почивстващия им ефект при замърсени памучни тъкани показва, че сапунените ядки се справят добре с изпирането, особено при 60 °C и 90 °C.

 

Всъщност, един от основните недостатъци на сапунените ядки е, че изпиращият им ефект е по-слаб при по-ниска температура на пране.

 

Сапунените ядки не се препоръчват за пране на пелени за многократна употреба, силно замърсени детски дрехи, работни дрехи и екипи за спортуване.

 

Сапунените ядки може да се активират преди употреба, като се накиснат в чаша гореща вода, преди да се добавят към паралнята.

 

Изводите от проучване на Загребския университет сочат, че сапунените ядки са безопасен за кожата и околната среда източник на сапонини за почистване на памучни тъкани. Изследователи от Загребския университет стигат и до извода, че сапунентие ядки са по-нежни към тъканите в сравнение със стандартните препарати за пране

 

Ако не сте любители на естествената миризма на сапунените ядки, можете да накапете няколко капки етерично масло на памучна кърпа, която да добавите към прането.

 

Самите производители на сапунени ядки признават, че не са толкова ефективни за петна, колкото химическите препарати, но са отлични за пране, което не е силно замърсено, и за почистване на повърхности.

 

Тъй като сапунените ядки често се продават насипно, можете да направите тест, като си закупите малко количество и изперете на ръка мръсна памучна маска за лице или памучна тениска, за да проверите дали ви удовлетворява резултатът и начинът, по който се отразяват на кожата ви.

 

Източник:

https://www.researchgate.net/publication/289010461_Washing_performance_of_Soap_nut_shells

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00405000.2020.1776537

https://www.bib.irb.hr/778501?rad=778501

https://www.researchgate.net/publication/324819341_Knit_Fabric_Scouring_with_Soapnut_A_Sustainable_Approach_Towards_Textile_Pre-Treatment

https://www.reusablenation.com/zero-waste-living/waste-free-laundry-do-soap-nuts-actually-work