Дълги години хората, които се занимават с билки, твърдят, че пчелният прашец е изключително хранителен продукт. Също така го препоръчват при различни здравословни проблеми.

 

Въпреки това учени все още не могат да докажат неговите ползи.


 

Пчелният прашец е хранителен продукт, защото съдържа витамини, минерали, въглехидрати, липиди и протеини.

 

Той идва от цветния прашец, който се събира върху телата на пчелите, докато прелитат от едно цвете на друго. В него може да има и пчелна слюнка. Той не може да се набави чрез други храни.

 

Много е важно пчелният прашец да не се бърка с натурален мед, пчелна пита, пчелна отрова или пчелно млечице. Тези продукти не съдържат пчелен прашец, въпреки че съществуват различни комбинирани продукти, в които може да има едно или повече от тези вещества.

 

Пчелният прашец се продава в много магазини за здравословно хранене. Може да се открие и като съставка на много хранителни добавки, както и в продукти за омекотяване на кожата, използвани при бебешки обрив от пелени или екзема.

 

Съществуват препоръки за използването му при поддържане на доброто здраве, алкохолизъм, астма, алергии, предменструален синдром, увеличена простата или стомашни проблеми. Използва се и като енергиен тоник.

 

Въпреки тези насоки обаче, неговото директно влияние не е доказано. Преди приема му с цел лечение на дадено нарушение е желателна консултацията с лекар.

 

Хората, които се занимават с билки също го препоръчват за подобряване на атлетичните постижения и намаляване на страничните ефекти от химиотерапията.

 

Съществуват само няколко медицински изследвания, които насочват към позитивното влияние на пчелния прашец. Едно малко такова открива доказателства, че пчелният прашец може да намали някои странични ефекти от лъчевата терапия при онкоболни.

 

Други проучвания разглеждат влиянието на екстракт от пчелен прашец при мъжете и наблюдават ползи при тези, които имат хроничен простатит или увеличена простата.

 

Благоприятно за жените, друго проучване забеляза, че продукт, в чиито съставки се съдържа пчелен прашец, може да намали симптомите на предменструален синдром.

 

Необходимо е по-голямо задълбочаване в изледванията за пчелния прашец, за да се докаже със сигурност какви са неговите положителни въздействия върху организма.

 

Няма стандартно количество, което се препоръчва за неговия прием.

 

Консумацията на пчелния прашец е безопасна за повечето хора, но при тези, които имат алергия към полени не се препоръчва, защото може да предизвика нежелана реакция, като сърбеж, зачервяване, задух, копривна треска, подуване или анафилактична реакция.

 

Той не се препоръчва и при деца, бременни жени, кърмачки и при хора на лечение с медикаменти, които разреждат кръвта.

 

Преди прием на пчелен прашец се консултирайте с лекар специалист.

 

Източник:

https://www.webmd.com/balance/bee-pollen-benefits-and-side-effects