Пчелния полен се произвежда от медоносните пчели и служи за храна на младите индивиди. Счита се за една от най-питателните природни храни, понеже съдържа почти всички важни за човешката диета вещества. 
 
Близо 40% от масата на пчелния полен е представена от протеини (белтъчини), свободни аминокиселини, фолиева киселина и В витамини. Концентрацията на протеини е по-висока от тази в телешко месо, яйца и сирене, а половината от тях са във формата на свободни, несвързани в белтъчни молекули аминокиселини, които могат директно да се използват от тялото.
 
Тази особеност на свободните аминокиселини обуславя най-популярното свойство и вероятно - единствено свойство на пчелния полен като хранителна добавка – повишена дневна енергия. В комбинация в В-витамините, свободните аминокиселини повишават издръжливостта и потискат умората, при здрав организъм и липса на други оплаквания.
 
В него са налични и антибиотични вещества, които обаче са в твърде ниска концентрация за да оказват ефективна антибактериална защита за тялото. Рекламира се като лечебно средство за множество заболявания като диабет, рак, анемии, атеросклероза и др., но за нито един от тези ефекти не са налични научни доказателства. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Няма съвременни и научно издържани факти в подкрепа на статуса на полена като суперхрана, афродизиак или имуностимулатор. Използва се в някои кремове за кожа, в комбинация с допълнителни аминокиселини и витамини за защита и здравина на кожата.
 
Важно е да се отбележи, че за производството на една чаена лъжица полен една пчела трябва да работи по 8 часа на ден в продължение на един месец. В поленовите гранули се съдържат над два милиона цветни поленови частици, а една чаена лъжица съдържа над 2,5 милиарда от тях. Особено важно е хора, страдащи от пролетни или цветни алергии да избягват този продукт – може да доведе до астматичен пристъп и дори анафилактичен шок.
 
Пчелният полен е абсолютно забранен за употреба от бременни и кърмещи жени, поради възможна токсичност за бебето.