Медът е една от най-старите сладки храни. Освен приятния си вкус, той притежава и редица полезни качества, отразяващи се благоприятно на здравето.

В индуизма се смята за един от петте еликсира на безсмъртието. В индуистките храмовете медът се изсипва върху главите на божествата в ритуал наречен Мадху. Ведите и други древни литературни източници споменават използването на меда като целебен и здравословен продукт.

В еврейската традиция медът е символ за настъпването на новата година. На празничната трапеза при този празник резени от ябълка се потапят в мед и се ядат, за да донесат сладка нова година.

В Библията също се съдържат много препратки към свързани с меда, а в Корана има цяла сура, нарeчена „al-Nahl“ (медоносната пчела). Корана насърчава консумацията на мед като питателна и здравословна храна.


Днес много от Олимпийските атлети консумират мед редовно с цел подобряване на резултатите си.

Простите захари, съдържащи се в меда са много по-различни от тези в обикновената бяла захар. Захарта в него представлява комбинация от глюкоза и фруктоза, която помага за баласирането на кръвната захар в нормални нива.

NEWS_MORE_BOXТой притежава антибактериално и противомикотично действие, тъй като пчелите произвеждат ензими с такова действие.

Заради тези си качества медът се използва като лек при много от простудните и грипни заболявания. Прилага се с цел лечение на кашлица и болно гърло, като подсладител на билкови чайове, като съставна част на лекарства, под формата на компреси и др.

Неговите антибактериални свойства могат да бъдат полезни и за кожата, прилаган под формата на маски.

В меда се намират 6 вида на лакобацила и 4 подвида на бифидобактерията, което му дава свойства на пробиотик.

Той редуцира язвите и се отразява благоприятно на стомашно-чревния тракт при гастроинтестинални разтройства, включително диария и повръщане.

Медът съдържа и ценни антиоксиданти и флавоноиди, които помагат за намаляване на риска от развитие на рак.

Смята се, че помага на зрението, понижава теглото, от полза е при импотентност, преждевременна еякулация, нарушения на пикочните пътища, бронхиална астма.

Важно е да се знае, че медът не трябва да се дава на деца под 1 година, поради наличието на спори на Clostridium botulinum. Заради ниската киселинност на стомашната среда при бебетата, която не успява да унищожи спорите на клостридия, рискът от развитието на заболяването ботулизъм е твърде висок.