Пчелният клей, известен също и като прополис, е един от най-мощните натурални антибиотици. Неслучайно той добива все по-голяма популярност в козметиката и фармацията.

 

Прополисът е смолисто вещество с доказани антибактериални, противогъбични, противоплесенни и противовирусни свойства. Събирайки го, пчелите го използват за строителен материал и за дезинфекция на своя кошер.


 

Средно едно пчелно семейство годишно събира от 100 до 300 грама прополис. Пчелите събират пчелен клей от растенията, най-честите източници на прополис са тополите, върбите, конският кестен и елдата.

 

В миналото този продукт се е прилагал вътрешно за борба с бактерии, гъбички, паразити и вирусни инфекции, сред които туберкулоза, кандидоза, малария и настинки.

 

Природният продукт често се ползва за лечение на различни болести на лигавиците, включително при язви на храносмилателната система и колит. Подходящ е и за външно приложение при афти.

 

Силният тъканно-регенериращ ефект на прополиса вероятно се дължи на биоактивните му съставки, сред които флавоноиди, феноли, терпени, бензоена киселина, аминокиселини и витамини.

 

Едно от основните приложения на прополиса е във връзка с неговите имуностимулиращи свойства.

NEWS_MORE_BOX

 

Освен че директно стимулира имунната система и повишава броя на червените кръвни телца, той се бори с вирусните и бактериални организми, като по този начин осигурява един вид “двойна” защита на тялото срещу болестта.

 

Пчелният клей е особено активен срещу инфекции. Той може да се прилага, както в остра фаза на заболяването, за да подпомогне организма в процеса на оздравяване, така и с профилактична цел за предпазване от сезонните вирусни инфекции.

 

Прополисът често се използва при лечение на грип, простуда, настинка, болно гърло, проблеми със сливиците. Освен това сваля нивото на холестерола и укрепва капилярните стени.

 

Препоръчва се също при изгаряния и порезни рани – прополисът облекчава болката и помага за бързото им зарастване. Има и дезинфекциращо действие. Със същия успех лекува кожни екземи, херпес, рани в устната кухина.

 

Установено е също, че пчелният клей забавя развитието на туморни клетки, а в Япония го използват и срещу облъчване с йонизиращи лъчения.

 

Прополисът е изключително полезен за черния дроб. Той предпазва органа от вредното влияние на токсините и алкохола и силно стимулира имунната защита.

 

Веществото помага и при редица стоматологични проблеми, поради което често се влага в продукти за орална хигиена. Благодарение на противовъзпалителните си и фунгицидни свойства той успешно се ползва при гингивити и парадонтит.

 

Лекарите също препоръчват приемането на прополис, тъй като веществото няма странични ефекти и не е токсично.

 

Има обаче хора, които са алергични към него, затова преди да се възползвате от лечебните му свойства, затова преди употреба човек трябва да провери реакцията на организма си. За целта се слага малко екстракт от прополис върху кожата и ако до 24 часа тя не се зачерви, пчелният клей може да бъде ползван напълно безопасно.