Оризовият оцет, който е добит от кафяв ориз, добавя към храната характерен вкус и съдържа изобилие от полезни за здравето аминолиселини. Тези вещества са необходими за правилното храносмилане и усвояването на хранителни вещества. Аминокиселините помагат и за разграждане на вредните натрупвания на токсични мазнини в организма. 
 
Още някои ползи за здравето от консумацията на оризов оцет от кафяв ориз...
 

Забавят се процесите на стареене

Според д-р Йошио Такино от Университета Шизука в Япония автентичният оризов оцет съдържа 20 аминокиселини и 16 органични киселини. Те помагат за предотвратяване образуването на токсични мазнини
 
Такино пояснява, че когато ненаситените мастни киселини от растителни мазнини и други храни се нагреят по време на готвене, при излагане на светлина или при окисление в процеса на обмяна на веществата, мастните пероксиди допринасят за стареенето и образуването на холестерол
 

Подпомага се храносмилането

Когато калцият се усвои правилно от храната, която консумираме, той подпомага здравето на костите, следователно и в превенцията на остеопороза. Оризовият оцет от кафяв ориз съдържа оцетна киселина, която е от полза за усвояването на основни витамини и минерали. 
NEWS_MORE_BOX
 
Полезен е за сърдечносъдовото здраве
 
Тъй като потиска мастните пероксиди, оризовият оцет от кафяв ориз е от полза и за намаляване или предотвратяване натрупванията на вредния холестерол по стените на кръвоносните съдове. 
 
Консумирането на този оцет може да намали нивата на кръвното налягане, LDL холестерола и същевременно да повиши тези на „добрия“ HDL холестерол. Препоръчително е да добавим оризов оцет към салатата, за да я направим по-здравословна. 
 
Оризовият оцет от кафяв ориз е полезен и когато се добави към напитка и се консумира непосредствено преди хранене.