Органичното мляко е по-добро, отколкото традиционното, съветват изследователи. Когато те  сравняват мазнините, съдържащи се в 22 марки, продавани в супермаркетите, органичното мляко излиза на първо място по качество.


Нивата на наситените мастни киселини - „здравословните мазнини“, са с до 60% повече. Смята се, че високото съдържание на трева в животните води до по-хранително мляко.


Изследователите от университета в Нюкасъл анализират млякото повече от две години. Всички тествани млека са пълномаслени и приблизително половината са биологични. Въпреки, че общото съдържание на мазнини е сходно при всички, органичните марки са с по-здравословни мазнини, съобщава Journal of Dairy Science.


Водещият изследовател – Джилиан Бътлър, заявява, че са останали изненадани да видят очевидните разлики в стандартните марки, като изтъква, че по-скъпите от тях не са непременно по-добри.


Марките, рекламиращи своите снабдители като предлагащи продукти, които са здравословни и тревата, с която са се хранили животните е свежа, всъщност продават мляко, което се оказва от много интензивни ферми и е с много ниско съдържание на трева.


При уважаваните търговци на дребно не е задължително продуктът да е по-добър, отколкото при скъпите магазини, допълва още Бътлър.