Органичното какао е безспорно най-полезната форма на какао, която се предлага на пазара. Без захар, консерванти и допълнителни преработвателни процеси, органичното какао има своето място във всяка кухня, понеже е полезно и вкусно както за деца, така и за възрастни.
 
Обработката на продукта е проста: сурови какаови зърна, отгледани при адекватни условия, за да се класифицират като „органични”, биват подложени на студено пресоване, което ги превръща в тъмна и гъста паста, наричана „шоколадов ликьор”. Той бива студено пресован при температури под 40 °C, за да се отдели мазнинният компонент – какаовото масло. Остатъкът, наречен „какаови кристали”, бива смилан на прах и с това преработката му приключва – без синтетични вещества, без третиране с химически агенти, само със загряване, разделяне и смилане.
 
Полученото по този начин какао има най-високото съдържание на флавоноиди от всички видове какао, понеже е подложено на най-малка преработка. Липсата на добавена захар също повишава драстично здравословността на органичния продукт.
 
Флавоноидите принадлежат към група фитохимикали, наречени полифеноли. Чаят, виното и соята са добри източници на флавоноиди, но никой не е така вкусен, както какаото. Освен запазеният и горчив вкус, органичното какао се слави и с високите си концентрации на флавоноиди, които са с доказан облагородяващ ефект за сърдечносъдовата система.
 
Митът, че какаото разваля зъбите е отдавна разбит, но разкрива още един плюс за качествата на продукта. Органичното какао не само не разваля зъбите, а дори ги предпазва от деминерализация и кариеси, поради високото си съдържание на калций и фосфат.
NEWS_MORE_BOX
 
Какаото съдържа и мед, около 8 мг на 100 г продукт. Медът спомага функцията на червените кръвни клетки - еритроцити, които разнасят кислород из тялото. Фенилетиламинът е съединение, което е сред виновниците за еуфорията и разсейването на депресии при консумация. 
 
Съдържащият се серотонин е с концентрация около 3 мг за 100 г тегло и заедно с тирамина – 2 мг/100 г, допринася за отпускащия и успокояващ ефект на какаото.
 
30 г органичното какао на прах съдържа: 120 калории; 2,5 г мазнини или 7% Ориентировъчния дневен прием (ОДП); 20 мг натрий, 1% ОДП; фибри - 7,1 г, 28% ОДП; желязо – 16% ОДП; мед - 19% ОДП; калций – 6% ОДП, както и 5 г белтъчини.