Органичният шоколад е здравословна суперхрана, богата на витамини, минерали и антиоксиданти. Той съдържа мед, манган, цинк, сяра, витамини от група В, включително ниацин. При суровия шоколад какаото не се загрява или преработва, а това позволява да се запазят всички хранителни вещества. В органичния шоколад няма химикали, оцветители и консерванти.

 

Кой шоколад е обработен? Обработеният е този, който съдържа мазнини, аромати, консерванти, захар, подсладители, млечни продукти, поради което няма полза от него за здравето.


 

За разлика от обработения, истинският шоколад съдържа над 70% какао. Какаото е богато на 2 пъти повече антиоксиданти, отколкото червеното вино и 3 пъти повече, отколкото зеления чай.


Какви са ползите за здравето от консумацията на органичен шоколад? Консумирането му е свързано с намаляване на риска от рак благодарение на флавоноидите в него. Те представляват вид антиоксиданти, които намаляват значително действието на увреждащите организма свободни радикали.

 

Органичният шоколад също може да помогне за удължаване на живота. Според изследователи от Харвардската школа за обществено здраве тези, които консумират био шоколад до 3 пъти на месец, удължават живота си почти с 1 година спрямо тези, които например ядат нездравословна храна.

 

За разлика от млечните шоколади и тези, които имат плодов пълнеж, богат на захар, органичният не само че не вдига кръвното налягане, но и го понижава. Той може да понижи и лошия холестерол с 5-10%.

 

Органичният шоколад съдържа по-малко кофеин, но също така е основен източник на магнезий, необходим за здраво сърце и мускули. Консумацията му стимулира притока на кръв и намалява риска от инфаркт, инсулт и кръвни съсиреци. Магнезият е от съществено значение и за поддържането на мозъчната функция. 

 

2-3 парченца органичен шоколад са напълно достатъчни, за да се повишат енергийните нива, работоспобността, креативността и бдителността. Освен това е научно доказано, че шоколадът подобрява настроението и предотвратява депресията.

 

Той може да бъде полезен и за жените в менопауза, както и за тези, които страдат от предменструалния синдром. Също подпомага контрола на апетита и загубата на тегло.

 

Как се разбира дали шоколадът е био? Най-важно е да се търси сертификат на етикета, който гарантира, че продуктът е органичен.