Пресните орехи и био маслото от ядките са източник на омега-3 мастни киселини, витамини B, С, Е и минералите селен, фосфор, магнезий, цинк, желязо и калций.

 
Ореховото олио е богато на елагова киселина. Съставката има антиоксидантни свойства, помага за забавяне процесите на стареене, повишава имунитета и подобрява мозъчната дейност. 
 
Елаговата киселина има и антибактериални, противовъзпалителни, противовирусни и антисептични свойства.
 
Съдържанието на омега-3 мастни киселини в орехите въздейства благотворно най-вече на сърдечносъдовата система и помага за предотвратяване образуването на плаки в кръвоносните съдове. Този вид мазнини допринасят за по-ниския риск от поява и развитие на атеросклероза. 
 
1,5 г орехи на ден, като част от хранително меню с ниско съдържание на наситени мазнини, благоприятства понижаването на риска от коронарна болест на сърцето.
 
Доказано е, че консумацията на сурови ядки и орехово масло води до намаляване на „ вредния” - LDL холестерол, и С-реактивния протеин - възпалителен маркер, свързан с атеросклероза и сърдечни проблеми. 
 
Наблюденията на учени показват, че нивата на С-реактивния протеин се понижават с около 75% и на LDL с 11-12% при консумиращите храни, богати на алфа-линоленова киселина, която се съдържа в продукти като орехи, орехово и ленено масло.