Облепиховото масло се съдържа в плодовете и семената на бодливия храст Hippophae rhamnoides, разпространен в Европа, Югозападна и Централна Азия - Алтай, Тибет, Русия, Гърция, Индия, Монголия, Турция и други страни.

В хрониките за битките на Александър Велики е споменато, че ранените и изтощени коне, хранени с листата и плодовете на облепиха оздравявали, придобивали мощ и сила, косъмът им ставал гладък и лъскав. Така растението е придобило латинското си наименование Hippophae, състоящо се от думите hippos - кон и phae - блясък (блестящ кон)  

За издръжливост и сила в дългите битки започнали да употребяват плодовете воините и самият Александър Македонски.

С изучаване на лечебните свойства на облепихата се занимавали още древногръцките лечители, сред които Теофраст, ученик на Аристотел. До днес са направени много научни изследвания от учени в Германия, Русия, Китай, Англия, Канада и др., вследствие на които е доказано благоприятното влияние на маслото от облепиха върху различните функции в човешкия организъм. На базата на тези изследвания са разработени много клинични материали за неговата употреба.

Установен е уникален състав на облепиховотао масло – един от най-богатите източници на природни витамини А, С, Е, фолиева киселина и биологично активни вещества - аминокиселини, минерали, протеини. За да се запази активната им форма, днес маслото се добива без обработка с химикали - с помощта на съвременна технология, по метода на студеното пресоване. По съдържание на витамините А и Е маслото от облепиха превъзхожда всички плодове и зеленчуци.

Съдържанието на провитамин А действа благоприятно при много очни заболявания – кокоша слепота, язва или изгаряния на роговицата, нараняване с чуждо тяло или преумора на очите, след  продължителна работа с компютър.

На витамин А, съдържащ се в маслото, се дължи регенериращото свойство и ускорената епителизация на клетките при изгаряния от различни степени. Маслото облекчава болкките и повлиява възпалението при наранена кожа, действа благоприятно върху структурата на тъканите. Влияе положително върху функциите на жлъчката, дванадесетопръстника, язви, гастрити, колити, върху липидния обмен в черния дроб.

NEWS_MORE_BOX


Маслото от облепиха има мощен антиоксидантен ефект, дължащ се на съдържанието на над 15 антиоксиданта. Уникалното съчетание на сбора от витамините А, Е и С, каротеноидите - ликопен и зеаксантин, аминокиселините, взаимно засилват физиологичното си действие спрямо процесите на стареене. Обезвреждат свободните радикали, свързвайки се с тях и по този начин предпазват клетките от дегенеративни процеси. С антиоксидантното си действие облепиховото масло предпазва организма от развитието на атеросклероза, сърдечносъдови смущения, хипертония, клетките от злокачествени изменения и съдейства за понижаване нивото на холестерола в кръвта. Укрепва имунната система на организма. Оказва благоприятен ефект при заболявания на устната кухина и носоглътката (афти, възпаление на езика, стоматити, ларингити). Допринася за активиране вътрешносекретната дейност на храносмилателната система.

Маслото от облепиха е природен продукт, лишен от вредните, странични ефекти на лекарствените продукти.