Нори е популярното японското име за ядливи водорасли от рода Pyropia. В Япония и югоизточна Азия, нори се използва масово като притурка както на твърди ястия, така и на супи. В Западния свят е по-известно като тънките листове водорасло, в което се увива както традиционно рибно така и вегетарианско суши.
 
В 100 грама нори се съдържат между 30 и 50 г протеин, което го поставя в челната класация за храни, богати на белтъчини, наравно със спирулината и соевите зърна. Човешкото тяло има нужда от протеини за изграждане и поправка на мускулни влакна, биосинтеза на ензими и антитела, както и за поддръжка и растеж на клетките.
 
Изследване, публикувано в British Journal of Nutrition сочи, че нори играе роля в понижаването на нивата на LDL – опасния нископлътностен “лош“ холестерол. LDL може да пренася и оставя свои мастни молекули по стените на артериите, което привлича макрофаги и води до натрупвания на плака. Тази плака затруднява функцията на кръвоносните съдове, възпрепятства нормалния приток на кръв, влияе зле на кръвното налягане и е основният причинител на атеросклероза. Изобилието на омега-3 мастни килелини в нори се отразява благоприятно на холестеролния баланс.
 
33% от общата маса на нори е съставено само от фибри. Фибрите носят бързо и продължително чувство на ситост, подобряват храносмилането и са изключително диетични – нискокалорични и почти несъдържащи мазнини.
 
NEWS_MORE_BOX
 
100-те грама нори съдържат близо 88% (12 мг) от необходимия дневен прием на желязо. Това прави храната идеална за хора неприемащи месо или страдащи от анемични състояния. Изследване от 2007 г. публикувано в Journal of Nutrition доказва, че водораслото не съдържа фитати – съединения, намаляващи абсорбцията на желязо от тялото. 
 
Нори е изключително полезно и за здравето на костите. В същото количество от водораслото се съдържат 280 мг калций и 300 мг магнезий или 28% и 85% от необходимия дневен прием. Всеки знае, че калцият е добър за здравината и плътността на костите, но по-малко известно е, че именно магнезият помага на човешкия метаболизъм да го усвоява по-ефективно.
 
Имайки предвид, че норито е морска храна, тя се слави и с отличното си съдържание на йод – около 50% от необходимото за възрастен човек и още 288% от дневната доза витамин А, два пъти повече фолиева киселина, витамините С, Е и К, както и минералите фосфор, цинк и калий.