Нарът е бил използван още от векове заради безбройните си предимства. От семената се произвежда маслото, което е силно ценено заради ползите, които осигурява на организма. Богато е на витамин К, С, В6, фолат, калий и фосфор. 


Маслото е свързано с по-ниски нива на възпаление и борба с рака

Хроничното възпаление може да причини различни заболявания като сърдечносъдови проблеми например и дори рак. Маслото от нар притежава противовъзпалителни свойства най-вече заради съдържанието си на пуникова киселина, омега-5 полиненаситена мастна киселина, която съставлява 80% от маслото. Изследвания доказват, че то е ефективно в борбата с рака на гърдата. То може да забави и растежа на рака на простата при мъжете.


 

Маслото регулира холестерола и подпомага отслабването

Високото съдържание на пуниковата киселина е важно значение за управляване на холестерола и намаляване на индекса на телесната маса. В проучване от 2010 г. участниците получавали масло от нар всекидневно в продължение на четири седмици. Според резултатите те имали намалени нива на триглицериди и по-ниски нива на лошия холестерол.

 

Маслото от нар спомага за намаляване на кръвното налягане

Високото кръвно налягане една от основните причини за получаване на сърдечни удари и пристъпи. Благодарение на многообразието от антиоксиданти и полифеноли в маслото от нар, се намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Смята се, че то може да понижи високото кръвно налягане след двуседмична редовна консумация.

 

Маслото подобрява симптомите на менопауза

Маслото от нар може да е от съществена полза за жените, които изпитват симптоми на менопауза. Причината е, че съдържа фитоестроген, който в комбинация с останалите хранителни вещества, подобрява симптомите на менопаузата като горещите вълни. В изследване от 2012 г. се твърди, че на жените, на които е давано масло от нар в продължение на 12 седмици, са намалели симптомите на менопауза и също са имали значително подобрение в съня.

 

Маслото намалява сухотата в косата и пърхота

Маслото от нар съживява сухата коса, като същевременно я предпазва от външните фактори като замърсяване. Идеален вариант е за използване като серум за нанасяне върху сухите краища на косата. Благодарение на противогъбичните си свойства, то може ефективно да елиминира пърхота по скалпа и да облекчи сърбежа. Може да се добавят няколко капки от него върху шампоана за коса за по-лесна употреба.