Етеричните масла се извличат от растения чрез методи като дестилация или изпаряване. Въпреки че етеричните масла са най-известни със своите ароматни свойства, те също така съдържат силни съединения, които могат да бъдат полезни за здравето.

 

Етеричните масла отдавна се използват в алтернативни и източни лекарства, благодарение на тяхната ефективност и нисък риск от странични ефекти.


 

Едно от предимствата на някои етерични масла е подобряването здравето на косата. Има масла могат за всичко - от подпомагане на растежа на косата до добавяне на сила и блясък.

 

Видове етерични масла, които подобряват здравето на косата

Етерично масло от лавандула

Лавандуловото масло може да ускори растежа на косата. Знаейки, че маслото от лавандула има свойства, които могат да генерират растежа на клетките и да намалят стреса, изследователи са установили, че това масло е в състояние да генерира по-бърз растеж на косата.

Освен това има антимикробни и антибактериални свойства, които могат да подобрят здравето на скалпа.

Смесват се няколко капки лавандулово масло в 3 супени лъжици базово масло, като зехтин или разтопено кокосово масло, и се нанася директно върху скалпа. Оставя се поне 10 минути, преди да се измие с шампоан, както обикновено. Може да се прави това няколко пъти седмично.

 

Етерично масло от мента

Маслото от мента може да предизвика усещане за студ, изтръпване, когато увеличи кръвообращението в областта, върху която се прилага. Това може да помогне за насърчаване на растежа на косата по време на фазата на анаген (или растеж).

Смесват се 2 капки етерично масло от мента с базово масло по личен избор. Масажира се в скалпа и се оставя да действа 5 минути, преди да се измие обилно с шампоан и балсам.

 

Етерично масло от розмарин

Маслото от розмарин е чудесен избор благодарение на способността си да подобрява клетъчното генериране, ако се търси ефект на уплътняване на косъма и удължаване.

Според едно проучване, маслото от розмарин действа толкова добре, колкото и миноксидил, често използван медикамент за растеж на косата, но с по-малко сърбеж по скалпа като страничен ефект.

Смесват се няколко капки масло от розмарин със зехтин или кокосово масло и се нанася върху скалпа. Оставя се поне 10 минути, преди да се измие с шампоан. Прави се два пъти седмично за най-добри резултати.

 

Етерично масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има мощни почистващи, антибактериални и антимикробни свойства. Когато се използва локално, може да помогне за отпушването на космените фоликули и да увеличи растежа на косата.

Маслата от чаено дърво се предлагат в много концентрации, така че е важно да се следват указанията на производителя.

Проучване е установило, че чаеното дърво често се използва в продуктите за лечение против пърхот.

Може да се смесят 10 капки етерично масло от чаено дърво във шампоан или балсам и да се използва всеки ден. Или може да се смесят 3 капки с 2 супени лъжици базово масло и да се остави да действа 15 минути, преди да се изплакне.

 

Източници:

https://www.healthline.com/health/essential-oils-for-hair-growth#essential-oils

https://skinkraft.com/blogs/articles/best-hair-growth-oils