Медът е популярно средство за грижа за кожата и красотата, което присъства във все повече кремове и мехлеми. Проучвания показват, че суровият непастьоризиран мед е полезен за кожата и здравето заради антимикробните си и лечебни свойства. Той е също е подходящ при кожни заболявания като акне, псориазис и екзема.

 

Той може да се прилага върху лицето, освен при хората с алергии към полени.


 

При порязвания и изгаряния

 

В традиционната медицина хората използват мед от 4000 години насам за лечение на изгаряния и рани по кожата чрез локално приложение. В Нова Зеландия медът от манука се използва върху рани и изгаряния, за да се предотвратят бактериални инфекции.

 

При акне

 

Медът може да бъде алтернативна терапия при акне. Проучвания показват, че медът осигурява антимикробна защита, което го прави ефективен при лечение на кожни заболявания като акне. Други проучвания показват, че медът от манука в комбинация с 10% глицерин е по-ефективен от използването на антибактериален сапун за лечение на акне. Възможно е прилагането на малко количество мед върху засегнатите области да помогне за изчистването на акне.

 

При екзема

 

Екземата или атопичният дерматит е състояние, което причинява сърбящи обриви и зачервена кожа. Често се развива през детството, но може да засегне и възрастните. Според проучване от 2017 г. медът от манука помага за намаляване на лезиите от екземата по кожата.

 

При псориазис

 

Псориазисът е автоимунно разстройство, което причинява свръхрастеж на кожните клетки. Това може да доведе до образуване на сърбящи участъци по кожата. Псориазисът може да се прояви навсякъде по тялото, но при всеки трети е по лицето. Проучвания с по-ограничен обхват показват, че медът от манука помага за лечението на псориазис.

 

Маски за лице с мед

 

Домашната маска за лице може да включва единствено суров мед, който се нанася върху мокра кожа и се остава да престои за около 20 минути, преди да се измие старателно.

 

Етеричното масло от лимон е чудесно допълнение към медената маска за лице поради съдържанието на витамин С. Комбинирайте 2-3 супени лъжици мед с капка етерично масло от лимон. Оставете маската да действа 15–20 минути, след което измийте добре. В случай, че кожата е наранена, лимонът може да причини парене.

 

Медът може да се комбинира и с други допълнителни съставки, полезни за кожата, като етерични масла, белтъци, кокосово масло, кисело мляко и авокадо.

 

Източници:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/honey-for-face

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5661189/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S168411821500033X

https://bmjopen.bmj.com/content/6/2/e009448