Фибри, фибри, фибри! От хомеопати до лекари, здравни журнали и фитнес каталози, навсякъде се препоръчват и се пропагандира тяхната употреба. Всяка добра заблуда се основава на частичка от истината. Факт: фибрите имат доказани положителни ефекти върху тялото ни. Може би наистина пълнят стомасите ни, но пълни ли са познанията ни за тях?

 

Мит 1: За добро здраве трябва да се поемат от пресни плодове 30 до 40 грама фибри на ден


 

Американската национална база от данни за храните, подчинена на Националната здравна организация, е извършила детайлно изследване върху храни, често препоръчвани за снабдяване с фибри.

 

За да се приеме гореспоменатото количество фибри от пресни плодове действително, трябва да се погълнат приблизително: пет ябълки, три круши и два портокала. Една малка ябълка съдържа около 3,6 грама фибри и 15,5 грама захар. Една малка круша: 4,6 грама фибри и 14,5 грама захар. Един малък портокал: 2,3 грама фибри и 11,3 грама захар. Тези десет малки плода, малки – не средни или големи, снабдяват с 36,4 грама усвоими фибри. Това е страхотно, нали?! Ами, не съвсем – освен с фибрите, тези плодове зареждат организма ни и със захар и то с цели 143,6 грама! Това е равносилно на десет супени лъжици захар. И това е без да се взимат предвид всички останали въглехидрати, които биват консумирани със закуската, обяда или вечерята.

 

Вариант е да си осигуряваме необходимите фибри от хранителни добавки, в които няма почти никакви усвояеми въглехидрати. Тук обаче остава въпросът дали наистина имаме нужда от такива количества фибри ежедневно. Разпространителите на фибри, разбира се, твърдят така, понеже „фибрите подобряват храносмилането“. Което ни води до Мит №2.

 

Мит 2: Богатите на фибри храни подобряват храносмилането, като забавят храносмилателния процес...

NEWS_MORE_BOX

 

Фибрите наистина забавят процеса на храносмилане. Те взаимодействат с процесите на преработка в стомаха и впоследствие задръстват чревния тракт. Не напълно, но достатъчно, за да забавят целия процес. И рекламата на тези продукти спира до тук, като дава автоматично възприемане, че това е добро за потребителя, понеже хранителните вещества се освобождават "по-регулярно". Затормозяването на стомашно-чревния тракт обаче в най-лекия случай носи запек, киселини и дискомфорт, после: диспепсия, кардиалгия, гастрит, язви, ентерит.

 

Приемът на фибри е полезен, само когато е с мярка, а тя е много по-ниска от препоръчителната от масови медии, производители и дистрибутори в момента.  

Очаквайте скоро продължението на материала.