Мила Вачева е мениджър в във Фитофарма. Тя е бакалавър по промишлена фармация с диплома от Университета на Салфорд, Великобритания и магистър по фармакогнозия от Университетския Лондонски колеж, Великобритания. Работила е като научен сътрудник в Аналитичния отдел на Глаксо Смит Клайн, Великобритания.

 - Г-жо Вачева, имаме ли нужда от хранителни добавки и в какви комбинации могат да се приемат?


Ако живеем в идеален свят, няма да имаме нужда от добавки. Стресът, лошото качество на храната и водата, замърсяването на околната среда, натрупването на токсини и пр. определят необходимостта от добавянето на вещества за нашите ензими за нормалното протичане на биохимичните процеси.

При комбиниран прием на хранителни добавки трябва да се има предвид, че има много начини, по които едно хранително вещество повлиява на абсорбцията на друго. Например минералите като цяло се усвояват по-добре в присъствие на витамин С или кисели храни (домати, цитрусови плодове, или оцет). От друга страна, вещества като пектин, желязо, цинк и аспирин намаляват усвояването на витамин С. Минералите калций и магнезий могат да се конкурират за усвояване в организма в по-високи дози от 250 mg. При вземането на по-големи дози е хубаво всеки минерал да се приема в различно време. От друга страна, калций и магнезий се усвояват по-добре в присъствието на витамин D.

Често действието на билков продукт може да се подобри в комбинация с друг – това е синергизъм, както и да неутрализира действието на други продукти -  което е антагонизъм. В нашата продуктова гама присъстват примери за комбинирани продукти, които са пример за синергизъм от билков произход.

- С какво се отличават Вашите хранителните добавки?

Фирмата ни произвежда меки желатинови капсули на база масленоразтворими витамини, маслени растителни екстракти и етерични масла. Благодарение на дългогодишния ни опит и високотехнологичните ни производствени мощности предлагаме продукти с високо качество и отговарящи на съвременните изисквания за безопасност. Аз и екипът, ръководен от мен, разработи собствена технология за капсулиране на водоразтворими продукти. Някои от новите ни продукти помагат за подобряване на имунната система, грижат се за добро зрение, за красотата на кожата и др.

На изложението Sofia Sport & Healthy Life, което ще се проведе на 15-17 октомври в НДК ще покажем, че в България могат да се произвеждат качествени продукти. Държим на обратната връзка с клиенти и партньори, защото за нас е ценен всеки контакт, всяко мнение и оценка, за да вървим в правилната посока. Тогава ще се опитаме да представим цялата продуктова гама на Фитофарма по достъпен начин пред потребителите.

NEWS_MORE_BOX
 - Променя ли се здравната култура у нас?Комуникациите оказват ключова роля за подобряването на здравната култура на потребителите на хранителни добавки. Те се интересуват от публикации и литература, което води до високо ниво на информираност. Хората са наясно с ползите от хранителните вещества, както и билковите продукти.
 
 - Каква е Вашата дългосрочна стратегия за здравословен живот?


Стратегията ми се състои от много движение и стремеж да набавям необходимите на тялото ми хранителни вещества. Тези два фактора са изключително важни за поддържането на здравето, както и за контрол на стреса. Грижете се за здравето си, мислете позитивно и се усмихвайте повече!