Ракът на дебелото черво или колоректалният карцином често започва като полип, който се развива във вътрешната лигавица на ректума (крайната част на дебелото черво)  или колона, расте и се преобразува бавно в продължение на няколко години. С развитието си той може да навлезе в стената на дебелото черво или ректума и да обхване кръвоносните или лимфните съдове. 


Сред рисковите фактори за развитие на колоректален карцином са: напреднала възраст; история на предишен рак или наличие на полипи в дебелото черво; възпалителни състояния на червата; наследствени синдроми, които увеличават риска от рак на дебелото черво; фамилна анамнеза за рак на дебелото черво; хранене с ниско съдържание на фибри и високо съдържание на мазнини; заседнал начин на живот; диабет; затлъстяване; тютюнопушене; залоупотреба с алкохолни напитки.


Често срещани симптоми на колоректалния карцином са: запек, диария, наличие на кръв в изпражненията, ректално кървене, болки/крампи в коремната област, умора, необяснима загуба на тегло, анемия. За съжаление симптомите се проявяват в по-късните стадии на развитие на рака и нерядко, когато вече е метастазирал. Това означава, че се е разпространил в други части на тялото. Най-често това са черният дроб, белият дроб или перитонеума. Може да се разпространи също в костите или мозъка.Ракът на дебелото черво се развива в 4 стадия, като последният се нарича метастатичен колоректален карцином. По данни на Националния раков регистър за 2017 г. в България има 2531 случаи на колоректален карцином, като 557 от тях са в 4-ти стадий. 


Конкретните симптоми на метастатичния колоректален карцином зависят от това в коя част на тялото се е разпространил и от размера на тумора. Сред тях са: подуване на корема при разпространение на рака в черния дроб; задух при разпространение в белия дроб; костна болка и фрактури при разпространение в костите; замаяност, главоболие или гърчове при разпространение в мозъка.


Специалистите препоръчват профилактичните изследвания за рак на дебелото черво да започнат след 50-годишна възраст. Ако са налице рискови фактори и най-вече фамилна анамнеза за заболяването, се препоръчват по-чести и по-ранни прегледи.


Основният метод за диагностика на колоректален карцином е колоноскопията, заедно с биопсията и други изследвания на клетките и тъканите. Що се отнася до това дали ракът на дебелото черво е метастазирал, то това се открива чрез образни изследвания като компютърна томография, ултразвук, ЯМР, рентген, ПET скенер.


Лечението на колоректалния карцином зависи от редица фактори, включително степента на разпространение и размера и местоположението на туморите. Възрастта, здравният статус и потенциалните странични ефекти от лечението при конкретния пациент също се вземат предвид.
По данни на СЗО от 2019 г. ракът на дебелото черво и ректума е сред топ 10 причини за смъртност на населението в България, нареждайки се на 5-то място след сърдечно-съдовите инциденти и заболявания, ХОББ и рака на белия дроб.


За съжаление метастатичният колоректален карцином рядко е напълно лечим. Целта на лечението е по-скоро контролиране на заболяването, удължаване на преживяемостта и облекчаване или предотвратяване на симптомите. Най-често лечението представлява самостоятелно или комплексно прилагане на химиотерапия, лъчелечение, таргетна и имунотерапия. В допълнение към това често специалисти предписват медикаменти за управление на болката, гаденето и други потенциални или странични ефекти от основното лечение.


В редки случаи може да се направи опит за елиминиране на заболяването чрез хирургично премахване на туморите, когато те са по-малко и са разположени на места, които позволяват такъв тип интервенция.


Прием на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, ограничен прием на алкохол, отказ от тютюнопушене, редовна физическа активност, поддържане на здравословно тегло могат да спомогнат за понижаване на риска от появата на колоректален карцином. Ранното диагностициране е от значение за хода на развитие на заболяването. Кампаниите за информираност целят навременна консултация с гастроентеролог, който да определи кога е най-подходящото време за започване на профилактични прегледи за всеки пациент.


Въпреки че метастатичният колоректален карцином все още се счита за нелечимо заболяване, в днешно време е възможно то да бъде контролирано в продължение на месеци и дори години. Разбира се, конкретната преживяемост е индивидуална и зависи от множество фактори, но развитието на медицината предлага все повече методи за лечение, които осигурявят на тези пациенти повече време с техните близки. Провеждат се и проучвания, които изследват възможностите за превантиране на метастатичния процес при рака на дебелото черво, давайки надежда за пациентите и онколозите, които ги лекуват.

 

Материалът е създаден със съдействието на Амджен България.

 

Библиография:
•    Български национален раков регистър, Заболяемост от рак в България, 2016 и 2017, том XXV, 2020
•    https://www.who.int/data/gho/data/themes/mortality-and-global-health-estimates/ghe-leading-causes-of-death
•    https://www.healthline.com/health/colorectal-cancer/metastatic-colorectal-cancer#support
•    https://www.cancercenter.com/cancer-types/colorectal-cancer/types/metastatic-colorectal-cancer#:~:text=So%20colorectal%20cancer%20that%20spreads,bones%2C%20brain%20or%20spinal%20cord
•    https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-cancer/symptoms-causes/syc-20353669