Канабиноидите – клас от химични съединения, намиращи се както в човешкото тяло, така и в канабиса могат да бъдат ефективни при редица кожни заболявания като псориазис, атопичен или контактен дерматит и болезнени сърбежи, познати като пруритус.
 
Екипът от университета на Колорадо установил още, че приложението на канабиноиди в онкоболни индивиди води до понижаване на туморния растеж при меланома – най-смъртоносната форма на кожен рак.
 
Публикувано в Journal of the American Academy of Dermatology, изследването на д-р Робърт Делавел и колегите му акцентира върху приложението на канабиноиди в различни форми мехлеми и кремове срещу кожни проблеми. Те съдържали предимно масло от канабис и някои вторични добавки.
 
В проведеното от тях изследване участвали 21 души с особено болезнена форма на сърбеж, позната като хроничен пруритус. Той често се проявява без странични кожни симптоми и причините за възникването му все още не са известни.
 
NEWS_MORE_BOX
 
След прилагането на крем съдържащ канабиноидни екстракти два пъти дневно за период от 3 седмици, 8 от участниците изпитали пълно изчезване на безсимптомният сърбеж, при 7 имало значителни подобрения, а при останалите 6 – не била отбелязана промяна.
 
Учените смятат, че ограниченият, но значителен успех на тези продукти се дължи на мощните противовъзпалителни способности на канабиноидите, които имат способността да активират избирателно клетъчният рецептор СВ2. При активацията му в клетката се понижава отделянето на провъзпалителни молекули, познати като цитокини. Най-мощният активатор на CB2 рецептора е бета-карофилена, представляващ от 12% до 35% от общата маса на маслото от канабис.
 
Дерматолозите в САЩ препоръчват тези продукти на свои пациенти, страдащи от кожни заболявания, които не се поддават на конвенционално лечение.