Медът е сред най-добре проучените био продукти с изявени противовъзпалителни и антисептични свойства. Те определят много позитивното му действие за облекчаване симптомите на респираторни състояния, включително при простуда, кашлица и алергия. Този му ефект е причина учените да проследят и потенциалните ползи от ползването на пчелен мед като био лекарство срещу астма.

 

Оказва се, че медът може да помогне за допълване лечението на астма, особено за облекчаване на кашлицата. Противовъзпалителното действие на меда помага за бързо разнасяне на отока по лигавицата на дихателната система, характерен за астматичните прояви. Освен това медът засилва производството на слюнка за оптимално овлажняване не дихателните пътища и намаляване на раздразнението, провокиращо кашлицата. Като допълнение антисептичните свойства на меда намаляват риска от допълнително раздразняване на възпалената лигавица.


 

Тези ефекти на меда като средство за облекчаване проявите на астмата са  научно доказани. Проучване установява значително облакчаване на симптоматиката след редовен прием на пчелен мед, включително при деца с астма. Данните сочат, че като средство за облекчаване на кашлицата ефектът на меда е съизмерим с този на някои от най-често назначаваните лекарства срещу кашлица.

 

Астмата е сред най-трудните за лечение хронични възпалителни заболявания, защото сред причините за развитието й се предполагат и някои автоимунни реакции на организма. Невъзможността те да се контролират изцяло е причина лечението на астма да е преди всичко симптоматично и все още да не предложен метод за окончателно елиминиране на хроничните й обостряния. Проучванията обаче показват, че медът може да отслаби силата на имунните реакции, предизвикани от контакта с алергени, отключващи астматичен пристъп. Установено е, че хората, които редовно консумират пчелен мед, по-лесно понасят излагането на поленови частици и пристъпите при тях са по-редки и по-леки.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Добре е да се изясни, че въпреки позитивния си ефект за овладяване на астматичните пристъпи, медът не може да излекува напълно астмата. В някои случаи употребата му може и да бъде противопоказна. Особено внимателни към пчелния мед следва да са хора със силна алергия към полени, защото в състава на меда често се установява голямо количество поленови частици.

 

Към лечението на астматичните пристъпи следва да се подхожда отговорно и винаги да се търси консултация с лекар, поради потенциално животозастрашаващите последствия от ненавременното или некачествено лечение.