Сред всички видове мед, този от манука се счита за най-мощния. Той е получен от пчелите, които произвеждат нектар, хранейки се от дървото манука. 
 
По-рано листата на това дърво са използвани за медицински цели, особено за понижаване на високата температура и лекуването на рани. Този пчелен продукт продължава да бъде обект на изследване отстрана на учените. След няколко години на проучвания може би вече ще знаем със сигурност какво е онова, което го различава от останалите видове. 
 
Ето някои от невероятните качества на меда от манука...
 

1. Бори се с денталната плака

Заради мощните му антибактериални свойства, медът от манука може да се използва като средство за предотвратяване на зъбна инфекция. Тези резултати са демонстрирани по време на проучване, публикувано в Journal Int Acad Periodontol
 
Участниците в него консумират мед от манука под формата на дъвка. Установява се статистически значимо намаляване на денталната плака и кървенето на венците, в сравнение с хората, които не консумират меда
 

2. Ускорява заздравяването на раните

Тъй като е изключително вискозен, медът от манука създава силна физическа бариера срещу организмите, които могат да попаднат в отворената рана и да причинят инфекция. На базата на клинични изпитвания, изследователи дори съставят база данни, която съдържа всички видове рани, за чието излекуване медът от манука може да помогне. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Списъкът започва с леки наранявания, като порязвания и напукани устни, и завършва със сериозни състояния, включително ампутация и злокачествени язви. 
 

3. Укрепва имунната система


Консумацията на топло мляко или лимонена напитка с добавена чаена лъжичка мед от манука, може да бъде изключително полезен метод да се отървем от кашлицата и настинката. Установено е още, че този мед помага за регулирането на имунния отговор.