Медът е уникално природно творение с божествена сладост и уникален състав. Но той далеч не е само сладък продукт, с който можем да овкусим чая си.

 

Медът е пчелен продукт, но той играе важна роля в тяхното равитие. А също има безценни ползи и за човешкото тяло.


 

Медът е продукт, използван от човечеството от хилядолетия в много сфери от живота, основно да осигури здраве и енергия на тялото.

 

Какво представлява медът? Медът е супер наситен захарен разтвор с приблизително съдържание на вода около 17,1%. От захарите преобладаваща е фруктозата – около 38,5%, следвана от глюкозата с 31%. В състава му се съдържат още дизахариди, тризахариди и олигозахариди, но в по-малки количества.

 

Освен въглехидратите, медът съдържа малки количества протеини, ензими, витамини и минерали. За него се знае, че съдържа ензимни и неензимни антиксинати – каталаза, витамин С, флавоноиди и алкалоиди. Дори и в монимални количества, в меда се откриват и аминокиселини. 

 

Има различни видове мед в зависимост от сезона, в който е събиран. Всеки вид има своите характеристики и уникални свойства. Някои от основните характеристики на меда са: цвят, гранулиране, съдържание на вода, нива на фруктозни и глюкозни захари. Цветът на меда се определя от растенията, от които е събиран и се отбелязва с число. Ниското число показва светъл цвят мед, а високото – тъмен цвят.

 

На пазара може да се намери суров мед. В него се съдържат всички полени, ензими и микронутриенти, които се унищожават при обработката и отлежаването на меда. След като се събере от питите често меда се нагрява, за да се премахне излишната влага. Суровият мед би кристализирал по-бързо, тъй като той не е филтриран. Много хора вярват, че той има по-добри лечебни свойства от обработения.

 

Употреба. Медът се използва за всичко – в козметиката, в кулинарията, в производството на алкохол, като лечебно средство и т.н. Много често медът се използва като подсладител, поради отличните му вкусови качества. Голямото разнообразие от вкусове прави меда търсен деликатес.

 

Съхранение. При правелно съхранение медът не се разваля. Намиран е мед в Египетска гробница, който бил с вкус като на пресен продукт. Важно е медът да се съхранява в помещение с постоянна, нормална влажност. Високата влажност провокира ферментация, която ще развали продукта.