Интересът към вечерната иглика се засилва значително през последните години, за да се гледа днес на нея като на мощно средство за преодоляване на редица женски проблеми. В състава на вечерната иглика присъстват биоактивни вещества, които балансират хормоналната секреция на женския организъм. В резултат се постига благоприятен ефект върху всички проблеми, произлизащи от хормоналния дисбаланс. В това число влизат менструалните проблеми и нарушенията на либидото и плодовитостта на жената.

 

Маслото от вечерна иглика е изключително богато на омега-6 и омега-3 мастни киселини. Сред тях с най-голямо съдържание и от най-съществено значение са линоловата и гама-линоленовата киселина.


 

Те обуславят благоприятното действие на маслото от вечерна иглика за подпомагане производството на простагландини – биоактивни молекули, които действат като посредници при секрецията на женските полови хормони.

 

Богатият на есенциални мастни киселини състав на маслото от вечерна иглика влияе добре и на активността на лигавицата на матката. Това е много важно условие за поддържане плодовитостта на жената, тъй като само нормално функциониращата маточна лигавица може да гарантира достигането на сперматозоидите до яйцеклетката и нейното оплождане.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Маслото от вечерна иглика носи още няколко ползи за жените, които плануват майчинство. Високите дози ненаситени мастни киселини в него имат директен ефект върху мускулните клетки на матката. Приемът на по-високи дози омега-3 и омега-6 мастни киселини провокира редуването на контракции и релаксация на тези мускулни клетки. Това тонизира стените на матката в подготовка за забременяването.

 

От друга страна, позитивният ефект на маслото от вечерна иглика върху тонуса на маточната мускулатура може да бъде от полза и за бременни жени за улесняване на родилния процес.

 

Маслото от вечерна иглика носи ползи за жената и от чисто сексуално естество. Повлиявайки добре хормоналната секреция, маслото от нея помага и за поддържане и на женското либидо. Това е важна особеност за жени в зряла възраст, наближаващи менопаузата, когато хормоналната секреция естествено отслабва.

 

Екстракт от вечерна иглика се предлага най-често под формата на етерично масло или капсули, като и двете форми носят съответните позитиви за женското сексуално и общо здраве.