Отглеждана в Северна Америка, вечерната иглика е използвана от американците за заздравяване на рани, при хемороиди и синини. Днес маслото от вечерна иглика е широко разпространено. То се предлага в течна форма за локално нанасяне при кожни нарушения, но и като капсула за прием през устата. Дозировката и продължителността на лечението са различни при всяко състояние.


Маслото от вечерна иглика съдържа гама-линоленова киселина (GLA). Човешкото тяло превръща киселината в химикал, който инхибира съединенията, стимулиращи възпалителните процеси. В резултат на това маслото може да помогне за лечение на екзема и псориазис. Гама-линоленовата киселина повлиява положително и на акнето, като намалява кожните възпаления.

 


Маслото от вечерна иглика подобрява състоянието на цялата кожа. То поддържа кожата хидратирана, еластична и стегната. Причината е, че кожата не може да произведе самостоятелно гама-линоленовата киселина, поради което е необходим допълнителният ѝ прием.

 

Маслото от вечерна иглика се използва при предменструален синдром и болки в гърдите преди и по време на менструалния цикъл.


Маслото може да се приема и при ендометриоза и горещи вълни при менопауза. Според проучване жените, които приемат маслото от вечерна иглика в продължение на 6 седмици, изпитват по-редки, по-леки и по-краткотрайни горещи вълни.

 

Освен това приемът на маслото подобрява симптомите на депресия, раздразнителност и подуване на корема, а те са чести симптоми на менопаузата.

 

Ползите от приема на маслото от вечерна иглика не свършват дотук. Въпреки че са необходими повече изследвания се счита, че маслото може да понижи кръвното налягане. Такова изследване е направено през 2013 г., според което жените, приемащи маслото, имат по-ниско систолно кръвно налягане. И още – маслото може да подобри сърдечносъдовото здраве, ако се приема продължително. Все пак, ако се започне прием на маслото, е добре да се направи консултация с лекар, ако се приемат и други лекарства за сърцето и кръвното.

 

Маслото може да помогне още на жени, които изпитват болки в костите. Те често се причиняват от ревматоиден артрит, хронично възпалително заболяване. Според проучване от 2011 г. гама-линоленовата киселина може да намали болката при ревматоиден артрит, без да причини нежелани странични ефекти.