Макадамията (Macadamia integrifolia) е ядка и по външен вид прилича, както на орех, така и на лешник. Вкусът й наподобява този на лешника. Растението вирее в Австралия и е кръстено на шотландския химик Джон Макадам, култивирал диворастящото дърво.

Маслото от макадамия е извлечено от вътрешната сърцевина. Използва се както в кулинарството, за овкусяване на салата, така и в козметиката.

То е с изключително ниско съдържание на омега-6 мастни киселини, високо съдържание на мононенаситени мастни киселини и антиоксиданти. Проучване установява, че в макадамията се съдържат значителни количества от алфа-, бета-и гама-токотриеноли, мощни антиоксиданти.

Скваленът е друг естествен антиоксидант, открит в макадамията. Той присъства и в повърхностните липидни слоеве на кожата, които имат защитен и протективен ефект.

NEWS_MORE_BOX


Използвано с козметична цел, маслото от макадамия помага за предотвратяване на окислителното увреждане на клетките. Това забавя процеса на стареене и предпазва кожата от вредното въздействие на UV лъчите.

Маслото от макадамия съдържа и витамини A, E и F, които допринасят за омекотяването и хидратацията на кожата. Регенериращо действие на маслото, регулира мастната секреция, а хипоалергенното му действие го прави изключително подходящо за третирането на по-чувствителна кожа.  

Като съставка в шампоаните и балсамите за коса, маслото от макадамия подхранва и заздравява косъма и скалпа. Прави косата нежна, мека и намалява начупването.