Цинамалдехид – специфичен биофлавоноид, съдържащ се в канелата и придаващ й характерния аромат, действа стимулиращо на метаболизма. До момента лабораторно беше проследяван основно позитивният ефект на цинамалдехида върху високата кръвна захар. Ново проучване обаче затвърждава доброто име на канелата и като средство за контрол на теглото.

 

Етеричното масло от канела има много високо (около 50%) съдържание на цинамалдехид. Проучването на екип от университет в щата Мичиган, САЩ, установява, че то стимулира термогенезата в адипоцитите – специфични мастни клетки, изграждащи мастната тъкан, ползвана като енергиен запас на организма. Повишената термогенеза в адипоцитите ускорява горенето на мазнини като средство за снабдяването на организма с енергия.


 

Данните са получени след лабораторно проследяване ефекта на цинамалдехида върху мастните клетки при хора на различна възраст и с различен индекс на телесна маса (ИТМ). Установено е, че третирането с биофлавоноида отключва експресията на определени гени в адипоцитите и синтеза на ензими, стимулиращи метаболизма на мазнините.

 

Ролята на адипоцитите е свързана с натрупване на мастна тъкан за обезпечаване на организма с енергия в периоди, когато храната не достава достатъчно. Именно в тези клетки обаче се натрупват и излишните мазнини, които се свързват със затлъстяването и отключват асоциираните с него системни проблеми като диабет и хипертония. Ето защо позитивният ефект на маслото от канела за активиране метаболизма на мастните клетки и горене на тези мазнини представлява много полезно откритие.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Регулаторните механизми на тялото ни са настроени така, че да прекъсват всеки консумиращ енерги процес в момента, когато той би довел до разхищение на тази енергия. Именно тези еволюционно наложени механизми обаче са в основата на епидемията от затлъстяване днес, когато разходването на енергия е много по-слабо от интензивността, с която се натрупват резервните мастни депа. Доказването благоприятния ефект на маслото от канела се разглежда като средство за ефективно противодействие срещу тези процеси и активиране горенето на излишните мазнини.

 

Предстои да се изясни дали ползите от цинамалдехида в маслото от канела може да се ползват по някакъв по-специфичен начин. До изясняване на тази особеност това чудодейно био масло може да се ползва и по традиционните начини – в производството на храни, като добавка към локално прилагани върху кожата козметични продукти, за ароматизиране на въздуха и др.

 

Данните от проучването са публикувани в специализирания журнал Metabolism.