Маслото от чаено дърво е известно с бактерицидните, антисептични, противовирусни и имуностимулиращи свойства. То има широкоспектърно антибактериално действие и се справя дори с някои устойчиви щамове. Смята се, че това се дължи на способността да разрушава повърхностните слоеве на микробите.


В сравнение с останалите етерични масла е най-богато на полезни съставки. Съдържа над 50 органични компонента, ато монотерпени, дитерпени и цинеол. В състава му влизат съединения, които не се срещат при други растения, като виридифлорен, В-терпинеол, L-тернинеол, алигексаноат.


Противовъзпалителното му действие се обяснява с терпинен-4-ол. То е толкова качествено, колкото повече съдържа тази съставка и цинеол.Използва се при терапия срещу патогенни микроорганизми като Staphylococcus, Propionibacterium acnes, Beta haemolytic streptococcus, Klebsiella pheuraoniac, Citrobacter spp., Shigella sonnei, Proteus mirabolis, Legioneila spp., Pseudomonas aeriginosa, Candida albicans и др. То убива изброените микроорганизми и едновременно с това усилва имунната система.

 

Един от патогенните микроорганизми, срещу които действа, е Candida albicans. Неговото противогъбично действие не се изчерпва само срещу този вид. То е силен антисептик и е 8 пъти по-силно от карболовата киселина и 12 пъти от фенола. С маслото може да се подпомогне справянето на организма срещу наличие на гъбички по кожата, устната кухина, гърлото, гениталиите външно. 


Правени са изследвания за ефекта му срещу вируси и паразитни микроорганизми, каквато е хламидията.


Маслото е предназначено само за външна употреба, тъй като при поглъщане има токсичен ефект. Заради това му качество е използвано столетията наред като дезинфектант. Отваряме скоба тук да поясним, че то не може да се използва като гарант за защита от коронавирус така, както 70% спирт и белината за дезинфекция на повърхности, нито да замени качественото измиване със сапун на ръцете в продължение на 20-30 секунди, но може допълни грижата за хигиената на кожата.


С него е подходящо и да се извършва гаргара или да се използва като вода за уста. Естествено, налага спазване на указанията за ползване на продукта, разреждането му с достатъчно количество вода и задържане в устата за около 30 секунди.  


Маслото от чаено дърво се използва и при терапия на акне, пърхот, раздразнения по кожата, гъбички по ноктите. Съдържанието на маслото в продукта трябва да бъде не повече от 30 %  и 15 %, в противен случай може да предизвика раздразнение на кожата.


С него се прави и ароматерапия.

 

Етерични масла можете да намерите в аптека Puls.bg