Маслото от жожоба се получава от едноименния храст (лат. Simmondsia chinensis), чийто типичен ареал са южните части на Аризона и Калифорния и Северозападно Мексико. Въпреки че продуктът се нарича масло, той всъщност представлява растителен восък и е бил използван от хората по тези земи като ценно лекарство за много цели. Коренното население на Америка го е прилагало за екземи, изгаряния и други кожни раздразнения.

 

За какво се използва маслото от жожоба? То е чудесен хидратант, това може би е едно от най-широките му приложения, което се дължи на свойството на маслото от жожоба да действа точно като естествените мазнини на кожата ни. С възрастта жлезите в кожата, които произвеждат естествените мазнини (себум) забавят своята функция, в резултат на което кожата изсъхва и започва да старее.


 

Жожобата действа като естествен себум, който хидратира кожата и косата. От друга страна, производството на прекалено много себум води до твърде мазна кожа, коса и появата на акне. Маслото от жожоба премахва лепкавите натрупвания или излишния себум като балансира омазняването. Това го прави силно ефективно при лечение на екзема, при домашно лечение за акне и, да не забравим, силните му хидратиращи свойства за сухата кожа.

 

Маслото от жожоба е една от най-използваните съставки в почистващите продукти. То премахва много нежно грим и други нечистотии по кожата и е абсолютно безопасно, за разлика от голяма част от козметичните продукти, които съдържат безброй химикали. Маслото е подходящо и за почистване на очите, не дразни и премахва грим изключително ефективно.

 

Заместител на пяната за бръснене. Маслото или восъкът от жожоба е подходящ за мъже с чувствителна кожа, при които бръсненето силно дразни кожата. То може да се използва вместо пяна за бръснене. Неговата текстура елиминира дразненето от ножчетата за бръснене. Някои кремове за бръснене съдържат химикали, които запушват порите и предизвикват локални възпаления, това не може да се случи при използването на масло от жожоба.