Вратига, известна още като ветриче или рошава кадънка, е многогодишно тревисто растение с латинско име Tanacetum vulgare. Гъстите съцветия са с оранжево-жълти цветове и съдържат етерични масла с камфороподобна миризма. Значими компоненти на етеричните масла са веществата борнеол, камфон, камфор, изопинокамфон и артемизон.
 
Типично европейско растение, неговите здравословни ефекти са познати от столетия, а съвременни научни изследвания потвърждават неговите антибактериални, противогъбични, антихистаминови и антивирусни качества, както и свойствата на хормонен стимулант и ефикасно средство против треска - комбинацията от завишена телесна температура и сърдечен ритъм.
 
Маслото от вратига се използва в днешната алтернативна медицина именно като средство за понижаване на температурата. Телесната температура най-често се повишава като защитен механизъм срещу инфекции от бактерии, вируси, плазмодии и гъбички. Колкото по-опасна е инфекцията, толкова по-висока температура се развива: нейният смисъл е да създаде неблагоприятни условия за развитие на микроорганизмите и те да бъдат потиснати докато имунната система се справи с тях. 
 
По-високата температура създава условия, благоприятстващи защитните сили на тялото: повишена мобилност и подобрена фагоцитоза при левкоцитите, по-ниска обща ендотоксичност и завишена продукция на Т-клетки, наречени още клетки-убийци. На левкоцитите и Т-клетките се пада отговорността да улавят и извеждат от организма нарушители - чужди тела и инфекциозни агенти. Но продължителната температура може да доведе до сериозно изтощение, дехидратация, объркване, холюцинации и мозъчни увреждания, което се налага да бъде изкуствено понижавана.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Поради тази причина е добре, заедно с предписания курс на лечение, да се приемат и средства за понижаване на температурата. Ако желанието на пациента е за био-продукт, а не поредното хапче, маслото от вратига, разтворено във вода е добро средство за понижаване на температура.
 
Трябва да е известно обаче, че съдържащият се в маслото монотерпен туйон е токсичен – при  предозиране предизвиква мощни странични ефекти като тремори, халюцинации, нервни разстройства, сърцебиене и други наркотични ефекти, а дори малки дози над нормата могат да са фатални. Винаги трябва да се спазва лекарското предписание и инструкцията за употреба на продукта, за да се избегне предозиране.