Маслото от шафранка е една от най-полезните съставки използвани в съвременната козметика и е най-добрата растителна алтернатива на огромна част от наличните на пазара емолиенти (овлажнители на кожата).
 
Извличано от семената на растението шафранка - Carthamus tinctorius (да не се бърка с шафрановият минзухар - Crocus sativus от който се добива подправката шафран), маслото е отличен овлажнител, подходящ за суха и чувствителна кожа.
 
Маслото има свойствата на лубрикант, който подсилва способността на кожата да задържа влага. То подобрява общия вид на сухата кожа и спомага за по-балансирата секреция на кожни мазнини. В здравословен аспект то е напълно приложимо и често препоръчвано при разнообразни кожни състояния, включително екзема, псориазис и акне. В козметичен – придава блясък на кожата, промотира еластичността ѝ и забавя образуването на бръчки и кожни неравности.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Основните свойства на маслото от шафранка се дължат на съдържащата се в него линолеева киселина – полиненаситена омега-6 мастна киселина. Тя подсилва структурно кожните клетки и подобрява бариерната им функция. 
 
Линолеевата киселина е незаменима хранителна добавка за здравите коса и кожа, но голяма част от поетата чрез храната мастна киселина се подлага на окислителни процеси в черния дроб. Това силно понижава полезността и за кожата дълго преди да я достигне. Приложението и директно върху кожата чрез разнообразните продукти (мехлеми, гелове, спрейвое и овлажнители) съдържащи масло от шафранка доставят линолеевата киселина точно на местата, където е най-необходима. 
 
В допълнение, кожното приложение на чистото масло от шафранка има и свойството да потиска възпалителни процеси в кожата и да облекчава редица обриви, раздразнения и зачервявания.