Маслото от салвия е известно като един от най-ефективните био продукти, прилагани при хормонални проблеми при жените. Много научни проучвания доказват благоприятния му ефект при някои от най-честите проблеми с менструацията, породени от дисбаланс на половите хормони при жената.

 

Благоприятното действие на маслото от салвия върху хормоналния баланс на женското тяло се асоциира с високото съдържание на гераниол, склареол и други моно-, дитерпени и естери на органични киселини. От първостепенно значение обаче е съдържанието на фитоестрогени – растителни аналози на естрогена, които имитират действието му в женския организъм. Именно промени в секрецията на естроген са в основата на повечето менструални проблеми и притежавайки естрогеноподобен ефект фитоестрогените помагат за овладяване на тези проблеми.


 

Най-добре проучено е действието на маслото от салвия върху болезнената менструация. Доказано е, че това действие е едновременно превантивно и активно. Регулирайки хормоналния баланс, продуктът помага за превенция на менструалните болки при жени, при които проблемът е хроничен. Освен това, прилагано по време на такива болки, маслото от салвия проявява силно спазмолитично действие, облакчавайки мускулните крампи.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Проучванията показват, че масло от салвия може да се прилага срещу менструални болки във всяка възраст, включително при млади момичета. Най-силен позитивен ефект е установен при ароматерапия с масло от салвия и при локални масажни процедури с маслото в зоната на корема и таза. В това отношение ефектът от прилагането на масло от салвия в повечето случаи настъпва в рамките на часове и е съизмерим с този от приема на болкоуспокоителни лекарства.

 

Благоприятното действие върху хормоналния дисбаланс е причина масло от салвия да се прилага и за по-успешен контрол върху симптомите на менопауза. В тези случаи от полза е не само високото съдържание на фитоестрогени, но и допълнителното седативно действие на маслото от салвия. Доказано е, че то помага за намаляване на нервното напрежение и облекчаване на топлите вълни и проблемите със съня във всички фази на менопаузата.