Маслото от розмарин стимулира умствената дейност, спомага облекчаването на дихателни проблеми и намалява чувството на болка, показват изследвания. Също така е полезно и за стимулиране растежа на косата.
 
 
Маслото и пресните и сушени листа от розмарин са съставка на редица ястия, включително и в българската кухня. 
 
 
Още от древни времена Rosmarinus Officinalis е широко използван за различни цели. Римляните му отдават специално значение и го прилагат за религиозни обреди. По-късно намира приложение и при сватбени церемонии, при приготвяне на храна, билкови отвари и козметични продукти. Друг интересен факт е, че розмаринът и екстрактът от него са използвани в древната египетска цивилизация като тамян.
 
 
Етеричното масло от розмарин е високо ценено от Филип Ауреол Теофраст Бомбаст фон Хохенхайм, по-известен като Парацелз - известен немски лекар, който има значителен принос в развитието на билковата медицина през 16 век. Според Парацелз розмаринът има свойства, спомагащи укрепването на цялото тяло, полезни включително при лечението на деликатни органи като черния дроб, мозъка и сърцето.
 
 
Доказало действието си през вековете, днес маслото се съдържа в различни лекарствени препарати. А наскоро Европейският съюз официално разреши използването на екстракт от розмарин като антиоксидант в биологичните храни
 
 
За тази цел розмаринът задължително трябва да е отглеждан по биологични стандарти. Това важи и за етанола, който се използва като екстрагент за извличане на екстракта. 
 
 
Благодарение на антиоксидантните си свойства, екстрактът от розмарин предотвратява гранясването и развалянето на продукти като месо, тестени изделия, сосове, различни храни, съдържащи мазнини и други.
 
 
При какви здравословни проблеми помага маслото от розмарин?
 

1. Нарушено храносмилане 

 
Маслото е полезно при проблеми с храносмилателната система и стомашни спазми. Листата от розмарин често се добавят към месни ястия, тъй като спомагат за по-лесното храносмилане на месо, особено агнешко, телешко и свинско месо.
 

2. Стимулира умствената дейност 


 
Маслото от розмарин е отличен „тоник“ за мозъка и нервната система. То е често използвано от студенти по време на изпитна сесия, тъй като увеличава концентрацията и е ефективно за запомнянето на повече информация. 
 
 
Изследвания показват, че е полезно при депресия и умствена умора. Вдишването на масло от розмарин стимулира умствената дейност, зарежда ни с енергия и подобрява настроението. 
 

3. За облекчаване на болката 

 
Етеричното масло има полезни свойства за облекчаване на главоболие, мускулни болки, ревматизъм и артрит. 
 
 
Установено е, че използването на натуралния продукт при масажиране на конкретната болезнена област, както и парни бани с масло от розмарин действат благоприятно при ревматизъм и за намаляване на болката.
 

4. Грижа за косата 

 
Маслото и чаят от розмарин са широко използвани в продукти за грижа за косата, като шампоани и лосиони. Редовната му употреба помага за стимулиране на фоликулите, в резултат на което косата расте здрава и силна. Смята се също, че използването на маслото забавя преждевременен косопад и побеляването на косата. 
 
 
Смесването му с масло от чаено дърво и босилек помага при проблеми със скалпа.
 
 
Редовният масаж на скалпа с етеричното масло от розмарин го подхранва, полезно е и за премахването на пърхот.  
 
 
Етеричното масло от розмарин помага също така при нарушения в менструалния цикъл, менструални спазми, пептична язва, при камъни в бъбреците, проблеми със сърцето, жлъчния мехур, черния дроб и др. Провеждат се и изследвания, които проучват ползите на розмарина в лечението на различни видове рак, включително рак на дебелото черво, на стомаха, на гърдата и на белия дроб.
 
 
Розмаринът се съчетава добре с етерично масло от тамян, лавандула, градински чай, кедър, босилек, мащерка, лимонова трева, здравец, лайка, мента и кардамон.
 
 
Въпреки благоприятното действие на маслото от розмарин при различни здравословни състояния, трябва да се внимава с употребата му - може да доведе до алергични реакции, както и да предизвика повръщане и спазми. Следователно то не трябва да се консумира през устата. Не е препоръчително маслото да се използва и от бременни и кърмещи жени. Прекомерната дозировка на маслото може да доведе до спонтанен аборт или може да увреди плода.