Данните за антибактериалното действие на маслото от риган в много случаи са по-категорични от тези за действието на антибиотиците. Подкрепени от липсата на каквито и да било сериозни странични ефекти, тези данни са причина ригановото масло да се предписва като допълнение или дори алтернатива на лечението с антибиотици в много случаи.

 

Основните биоактивни компоненти в маслото от риган са веществата тимол и карвакрол. Те притежават мощно бактерицидно действие и подсигуряват ефективността на маслото от риган при вътрешно или външно приложение срещу различни бактериални инфекции.


 

Спектърът на бактерицидно действие на маслото от риган е много широк – съпоставим с този на най-широкоспектърните синтетични антибиотици. Това позволява ригановото масло да действа успешно като тяхна алтернатива или да допълва действието им.

 

Има данни за поне 800 клинични проучвания на активността на тимола и карвакрола, извлечени от ригановото масло. Богатият клиничен опит говори изцяло в полза на полезното действие на този био продукт срещу бактериалните инфекции. Това действие се изразява в едновременно потискане активността на голяма част от познатите ни болестотворни бактерии и в облекчаване на възпалителните реакции, които те отключват.

 

Маслото от риган има показан ефект при:

  • Инфекции на синусите;
  • Възпалени сливици;
  • Бронхити;
  • Гингивит;
  • Гъбични инфекции в устната кухина;
  • Стомашно-чревни инфекции и хранителни натравяния, предизвикани от Escherichia coli;

За допълване лечението на подобни инфекциозни състояния маслото от риган се приема вътрешно. За по-лесно понасяне на силния му аромат в концентриран вид то може да се разрежда с вода, мляко, мед, лимонов сок и др.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Освен като природен антибиотик маслото от риган може да се ползва и за превенция на страничните ефекти на антибиотиците и други лекарствени продукти. Проучванията показват, че прием на риганово масло може да неутрализира унищожителните последствия от приема на антибиотици за чревната флора и да не се допусне опасна дисбактериоза или разрастване колониите на гъбичките в червата по време на антибиотично лечение. Освен това маслото от риган неутрализира токсичността и страничните ефекти от приема и на някои противоракови лекарства, например метотрексат.

 

В допълнение на всичко това има и данни за мощното антиоксидантно действие на ригановото масло. Риганът е сред 10-те най-богати на антиоксиданти билки и може да допълни идеално индивидуалните грижи за кожата, за забавяне процесите на стареене в нея.