Ниймът е вечнозелено дърво, чието приложение за медицински цели включва употреба на почти всички дървесни части – от корена до листата. Семената на нийма обаче са обект на най-голям интерес поради много високото съдържание на етерични масла и други биоактивни органични компоненти.

 

Масло от нийм се ползва все по-широко в козметиката и природната медицина като част от разкрасителни процедури и терапевтични методи за лечение на различни заболявания. Био маслото от нийм има специфичен аромат, подобен на този на чесъна, леко горчив вкус и приятно жълтеникаво оцветяване. Въпреки че не може да се нареди сред водещите по благоухание етерични масла, то се е наложило сред най-потентните с лечебните си свойства.


 

Ползи за косата и кожата
Високото съдържание на витамин Е и есенциални мастни киселини позволява на маслото от нийм много бързо да попие дълбоко в кожата на тялото и скалпа.

 

Прилага се успешно за поддържане естествената водно-липидна структура на кожата, за превенция и овладяване на прекомерното й пресушаване. Маслото от нийм стимулира производството на колаген, поддържайки нормалната еластичност и предпазвайки кожата от преждевременно стареене.

 

Маслото от нийм се ползва успешно и като природна алтернатива на медицинските шампоани против пърхот. То съдържа азадирахтин – вещество с мощно противогъбично действи, унищожаващо гъбичките, причинители на пърхот. Освен това богатото съдържание на мастни киселини и витамин Е подхранва косата, поддържа естествения й блясък и повлиява добре косопада.

 

За третиране на кожата и косата маслото от нийм може да се прибави към състава на ползваните мазила или шампоани или да се комбинира с други масла за самостоятелно ползване, например с кокосово масло, което да служи за основа.

 

Ползи при лечението на здравословни проблеми
Масло от нийм може да се ползва и за допълване лечението на хронични възпалителни заболявания, както и на остри вирусни или бактериални инфекции.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Притежава противовъзпалително действие, подсигурено от високото съдържание на катехини и други фенолни съединения, действащи като мощни антиоксиданти. Благодарение на тях маслото от нийм помага за облекчаване на кожните прояви при гъбични инфекции или хронични състояния като акне, екзема, псориазис и др. Попивайки дълбоко в кожата, облекчава и ставното възпаление и болките при артрит.

 

Маслото от нийм е клинично проучено и спрямо противовирусното и антибактериалното си действие. Успешно потиска развитието на херпесния вирус, на бактериите от род Neisseria (причинители на гонорея), както и на бактериите от вида Escherichia coli.

 

Важно е да се отбележи, че маслото от нийм се прилага само външно и локално върху кожата. Високата му концентрация изисква да се разрежда или да се добавя към смеси от различни био масла.