Морковеното масло се получава чрез екстракция на изсушени моркови или по-често – на семена от морков. Затова в него се отчитат високи количества не само от вещества, съдържащи се в моркова, но и от такива, съдържащи се предимно в семето му.

 

Най-голям интерес от всички компоненти на маслото от морковено семе будят ценни вещества като витамин А, бета каротин, алфа и бета пинен, лимонен, сабинен, мирцен, бизаболол и др. Тези биоактивни компоненти определят високия потенциал на маслото от морковено семе за подсигуряване на ключови здравословни ползи.


 

Мощен антиоксидант
Много от веществата в състава на морковеното масло имат изявено антиоксидантно действие за неутрализиране на свободните радикали. Позитивното им действие се отразява както на вътрешното здраве, така и на външния вид на тялото, за поддържане вида на кожата, косата, ставите, мускулите, зрението.

 

Защита от инфекции
Маслото от морковено семе е едновременно природен антисептик и дезинфектант. Еднакво ефективно е при вътрешно и външно приложение срещу инфекции на гърлото, стомаха, червата, уринарния тракт, както и за лечение на кожни възпаления и за ускоряване зарастването на рани.

 

Детоксикация
Морковеното масло се препоръчва като средство за пречистване на кръвта и детоксикация на черния дроб от натрупани инсектициди, пестициди и други химикали, постъпващи с храната. Установено е, че ускорява изнасянето на пикочната киселина от кръвта, тъканите и ставите и подпомага лечението на подагра, ревматизъм и хронични отоци. В допълнение маслото от морковени семена е и природен диуретик – ускорява отделянето на урина, с която също се изнасят голяма част от вредните продукти, натрупани в организма.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Общоукрепващо действие
Пряко последствие от детоксикиращите свойства на морковеното масло е благоприятният ефект върху тонуса и общото състояние на организма.

 

Антиканцерогенна защита
Последните проучвания сочат, че маслото от морковено семе има и противораково действие и може да допълни лечението при рак на гърлото, стомаха или простатата. Защитата от канцерогени се асоциира с мощното антиоксидантно действие на маслото, както и с наличието на някои специфични биоактивни компоненти в него.

 

Най-честото направление, в което се ползва маслото от морковеното семе е в ароматерапията поради много приятния си земен аромат. Установено е, че маслото снема тревожността и има силен релаксиращ и освежаващ ефект. Може да се прилага и локално върху кожата, самостоятелно или в комбинация с други етерични масла – смесва се добре с масло от лавандула, авокадо, портокал, кедър и др.