Още в древността ментата е използвана с различни цели в медицината, кулинарството, козметиката и други направления.

 


 

За разлика от много други билки и етерични масла, ползите от използването на ментата и ментовото масло са проучени и доказани от научната общност. 

 

 

Според проучвания маслото е полезно при нарушено храносмилане, респираторни проблеми, главоболие, гадене, чревни спазми и болка.

 

 

Поради наличието на ментол, ментон и метил естери, ментата и ментовото масло намират широко приложение в производството на сапун, шампоан, паста за зъби, дъвки, чай, сладолед и други продукти.

 

 

Маслото съдържа и полезни минерали и хранителни вещества, включително омега-3 мастни киселини, витамин А и С, манган, желязо, магнезий, калций, фолиева киселина, калий и мед. Благодарение на съставките си благоприятства повишаването на имунитета и подобряването на кръвообращението.

 

 

Ментолът, който се намира в изобилие в ментовото масло, помага за изчистване на дихателните пътища, тъй като има отхрачващо действие. Осигурява моментално облекчение, макар и временно, при респираторни проблеми, запушване на носа, синузит, астма, бронхит, настинка и кашлица.

 

 

Етиричните масла от ментол, евкалиптол и др. са често използвани съставки в различни препарати и продукти, облекчаващи подобни състояния. Смята се, че те предпазват назалната лигавица от изсушаване и разраняване.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Поради антисептичните си свойства, натуралният продукт е полезен и за денталното здраве - облекчава зъбобол, спомага премахването на лошия дъх в устата и предпазването на зъбите и венците от микроби.

 

 

Изследване показва, че маслото от мента, в комбинация с масло от кимион, може да се използва при облекчаване на киселини в стомаха.

 

 

А прилагането на ментово масло, в разредена форма, върху челото е ефективен метод за премахване на главоболието.

 

 

Подобно на други етерични масла, поради освежаващото си действие ментата помага за освобождаването от стрес, депресия и психическо изтощение, намалява и нивата на тревожност и безпокойство.