Етеричното масло от лимон е сред био продуктите, за които определението есенциални важи с най-пълна сила. Ползите от него са изключително разнообразни, независимо от начина, по който то се ползва.

 

Маслото от лимон е добре познато в аюрведичната медицина като средство за детоксикация на организма, стимулиране на лимфния дренаж в различни зони на тялото, енергизиране на кожата и дори като средство за подпомагане на отслабването.


 

Най-голямо признание обаче маслото от лимон получава заради своите антибактериални свойства. При него те са най-силно изразени в сравнение с всички етерични масла.

 

Маслото лимон се извлича при студено пресоване на кората на лимона. За нея се знае, че съдържанието на полезни за здравето вещества е много по-високо, отколкото в сърцевината на плода. При пресоването й в извлеченото масло преминават вещества като D-лимонен (мощен антиоксидант с противораково действие), гераниол, витамин С и други фитонутриенти.

 

Приложението на лимоненото масло е широкоспектърно и добре проучено. Всеки аспект на прилагане носи специфични ползи за организма – общо или локално.

 

Инхалации
Проучване показва, че инхалациите с масло от лимон стимулират секрецията на допамин в мозъка и подпомагат преодоляването на различни зависимости, депресивни състояния и др.

 

Друго проучване показва, че ароматът на лимоненото масло помага на бременните жени да понасят по-лесно периодите на сутрешно гадене, стомашно неразположение и повръщане.

 

Локално приложение
Приложено локално върху кожата, маслото от лимон носи най-отчетливи ползи, поради което именно това е най-широката му сфера на приложение.

 

Лимоненото масло има силно подхранващо кожата действие. Помага за изравняване на тена, омекотяване и хидратиране на кожата. Високото съдържание на витамин С осигурява антиоксидантна защита на кожата и забавя процесите на стареене.

 

Противораковите свойства на D-лимонена намаляват риска от формиране на туморни образувания в случаите на изгаряне на кожата и мутагенно увреждане на меланоцитите.

 

Локалното прилагане на масло от лимон върху кожата може да инхибира и локалните неврологични увреждания при хора с диабет и да забави прогресията на диабетната невропатия.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Масло от лимон може да се ползва локално и за стимулиране на лимфния дренаж и подпомагане активността на имунната система. Приложено в зоната на по-големите лимфни съдове, то може да ускори оздравителните процеси при различни възпалителни заболявания.

 

Прилага се успешно и за подпомагане лечението на акне, особено в комбинация с мед и сода.

 

Други приложения
Мощното антибактериално действие позволява маслото от лимон да се ползва и като естествен дезинфектант за обработване на леки наранявания по кожата, както и за предпазване на хранителни продукти от заселване на бактерии върху тях. Действието на лимоненото масло е доказано срещу болестотворни бактерии като Escherichia coli или представители на род Salmonella.

 

Благодарение на антибактериалното си действие масло от лимон се ползва и за премахване на зъбната плака, избелване на зъбите и освежаване на дъха в устата.