Маслото от лавандула има антисептични и противовъзпалителни свойства, които помагат за бързото излекуване на изгаряния и ухапвания на кожата от насекоми. Освен това, нанасянето на лавандулово масло върху рани, помага за по-бързото им заздравяване. Според изследване то е ефективно в борбата и с гъбичните инфекции.

 

Маслото е полезно също при тревожност, безсъние, депресия и неспокойствие. Доказано е, че ароматът на лавандула понижава нивата на кортизола. Това е установено в проучване на 340 възрастни пациенти, чакащи пред кабинета на стоматолога. В това проучване половината от пациентите били изложени на аромат от лавандулово масло, а другата половина – не. Екипът на изследването установи, че хората, изложени на аромат от лавандула, били с по-ниски нива на тревожност, в сравнение с останалите.


 

Освен чрез вдишване, маслото от лавандула може да се нанася върху слепоочието за релаксиране, но и върху раменете като загряващ продукт за масажиране. Поради тази причина то се използва в голяма част от масажните лосиони.

 

Други изследвания показват, че лавандулата може да помогне за облекчаване на симптомите на предменструалния синдром. Вдишването на аромата от лавандулово масло помага за намаляване на емоционалните състояния преди менструалния цикъл, включително напрежение, раздразнение, болка, лошо настроение, депресия и т.н.

 

Според друго проучване ароматът на етеричното масло от лавандула има благоприятен ефект върху безсънието. То включва 79 студенти, докладвали за проблеми със съня. Според него вдишването на лавандула преди лягане подобрява качеството на сън, но също е свързано с подобрена енергия и жизненост на сутринта. Поради своите успокояващи свойства, маслото от лавандула може да се масажира върху слепоочието и гърдите за ускоряване на съня. Алтернативен вариант е добавянето на 15 капки лавандулово масло във ваната за стимулиране на дълбок сън и отпускане на цялото тяло.

 

Маслото от лавандула е полезно и за красотата, тъй като намалява загубата на коса. В допълнение, то може да стимулира растежа на косата до 44% след продължително нанасяне. Нанасянето му също подхранва скалпа и помага за премахването на пърхота.

 

Лавандуловото масло е изключително полезно за употреба, но трябва да се отбележи, че за разлика от самата билка, маслото е токсично за поглъщане. Поради това то е подходящо само за външна употреба.