Био етеричното масло от босилек съдържа витамин А, магнезий, калий, желязо, калций.

 
Лечебните свойства на босилека се дължат предимно на листата и семената му. 
 
Маслото от босилек има газогонно свойство и се използва за облекчаване на нарушено храносмилане, запек, стомашни спазми и газове. Успокоява стомашните болки.
 
Ефективно е и при настинка и грип. Има антибактериални свойства и е полезно при вирусни инфекции. 
 
Поради спазмолитичното си действие, маслото от босилек помага за успокояване на магарешка кашлица.
 
Има ползи за облекчаване на болката и се използва при главоболие, артрит, рани, травми, изгаряния, охлузвания, белези, спортни травми, навяхвания и др.
 
Етеричното масло от босилек има освежаващо действие и „бори“ нервното напрежение, състояния на умствена умора, меланхолия, мигрена и депресия. Благодарение на този успокояващ ефект, маслото се използва в ароматерапията. 
NEWS_MORE_BOX
 
Употребата на етеричното масло допринася за подобряване циркулацията на кръвта и по този начин помага за увеличаване на обмяната на веществата.
 
Маслото е полезно за кожата и косата. Затова е широко използвано в хранителни добавки, които помагат за подобряване на тонуса и еластичността на кожата. Прилага се също така при акне и кожни инфекции.
 
Смята се, че помага срещу морска болест и повръщане.
 
Етеричното масло от босилек се съчетава добре с масло от бергамот, градински чай, карамфил, здравец, лимон, хвойна, евкалипт, риган, розмарин, маточина и лавандула.