Авокадото е екзотичен плод, който набира популярност и в нашата страна. Освен гуакамоле и вкусни салати, от авокадото може да се направи един невероятен продукт с ползи за здравето и красотата - маслото от авокадо.

 

То се прави чрез пресоване на обеления плод и намира приложение както в кулинарията, така и в козметиката. Олиото от авокадо има висока точка на прегаряне, което го прави много подходящо за пържене и като цяло готвене на висока температура. Олиото намира широко приложение и в козметиката като влиза в състава на кремове за лице и продукти за коса и нокти.


 

Маслото от авокадо съдържа приблизително 70% олеинова киселина, която е полезна за хората, страдащи от диабет. Мононенаситените мастни киселини в авокадото предпазват и дори могат да обърнат инсулиновата резистентност, която е причина за диабет тип 2. Комбинацията от високото съдържание на калий, омега-3 и олеинова киселина в маслото от авокадо е печеливша в борбата с високото кръвно налягане.

 

Маслото от авокадо понижава нивата на холестерол. Олеиновата киселина е основната причина за ползите от маслото върху сърдечносъдовата система. Тя блокира усвояването на триглицериди и холестерол от организма. Понижавайки нивата на лошия холестерол и триглицеридите, олеиновата киселина в авокадото, намалява шансовете за натрупване на плаки в артериите, фактор, който е основна причина за инфаркти и инсулти. В допълнение маслото от авокадо допринася за повишени нива на HDL или добрия холестерол в кръвта.

 

Олиото има високи нива на омега-3 и омега-6 мастни киселини и това в комбинация с високите количества на витамин Е помага за борбата със свободните радикали, което намалява оксидативните щети, причина за стареенето. Тази комбинация от нутриенти укрепва стените на кръвоносните съдове.

 

Олиото от авокадо е силен хидратант. Лецитинът в състава му действа успокояващо и силно хидратиращо за кожата и косата. Той прави филм около космените фоликули или върху кожата и така заключва влагата. Независимо дали се използва като храна или се нанася върху кожата, олиото от авокадо има много полезни качества. То се използва при различни видове екземи, в състава на лосиони за тяло, целящи дълбока хидратация, при атопичен дерматит, при суха коса и т.н.