Маслото от амла е натурален продукт, който се получава от плодовете на едноименното растение. Родината на дървото амла е Индия, но днес култивирани растения се отглеждат в почти цяла Източна Азия. Всички части на дървото се използват в медицината, но плодовете са изключително богат източник на витамин С. Плодовете на дървото са ядливи и от тях се приготвят различни козметични продукти като маслото от амла.

 

Този продукт е изключително ценен и използван в традиционната индийска медицина. Маслото е натурален продукт, който може да бъде директно нанасян върху кожата на лицето и цялото тяло, а също и върху косата и скалпа.


 

Как се получава маслото от амла? Технологията по производството му включва накисването на изсушени плодове амла в определен вид олио за няколко дни. Най-често се използват кокосово, сусамово или минерално олио. По този начин плодовете изпускат маслото, което се съдържа в тях. Този продукт се пречиства и филтрира, в резултат на което имаме готов продукт – масло от амла. В някои индийски магазини могат да се намерят сушени, пресни или замразени плодове амла, от които може да се приготви маслото и в домашни условия.

 

Приложение на маслото. Най-често маслото от амла се използва за подобряване здравето на косата и скалпа. Освен това този натурален продукт има много други приложения. Поради високото съдържание на витамин С маслото от амла подсилва имунната система и силно намалява времето на възстановяване при простудни заболявания и подобрява респираторната функция при кашлица.

 

Маслото има силен антиоксидантен ефект, подобрява зрението, действа добре при суха кожа и силно хидратира. Маслото от амла има и свойството да намалява и контролира нивата на холестерол, а също така и нивата на кръвната захар. Има данни, че редовното му приложение подобрява мозъчната функция. Маслото от амла също така подобрява дейността на сърдечносъдовата система – понижава кръвното налягане и подобрява дейността на сърдечния мускул.

 

Нанесено върху кожата маслото от амла забавя стареенето, хидратира, премахва несъвършенства и пигментации (старчески петна или други пигментации), а също повишава и регенеративните функциите ѝ като подпомага заличаването на белези.