Векове наред плодът мангостин се използва като средство за лечение на различни здравословни проблеми в страни като Азия, Китай, Африка. Тропическият плод е познат още като „Кралицата на плодовете“ и е обект на научни изследвания, които дават яснота относно механизма му действие и ползите върху организма ни. 
 
Подобно на други плодове, мангостин съдържа важни хранители вещества като витамин C, фибри, калий и дори някои биологично активни компоненти като катехини и проантоцианиди. 
 
Онова, което го отличава, е богатото съдържание на антиоксиданти, предимно намерени в корта на плода. Уникалният антиоксидантен състав се нарича „ксантони“. Лабораторни изследвания установяват, че ксантоните притежават антиракови, противовъзпалителни, антибактериални, противогъбични, антивирусни и антиоксидантни свойства. 
 
В комбинация личен опит и научни изследвания, ето какво е обобщението на ползите от Кралицата на плодовете за здравето ни: 
 
  • Облекчава болката, благодарение на противовъзпалителните си свойства, които намаляват възпаленията, болката и ставните увреждания, свързани с артрит, както и болката, вследствие на физическа активност;
  • Повишава прилива на енергия, без употребата на стимуланти;
  • Укрепва стомашно-чревния тракт – облекчава диарията, запека;
NEWS_MORE_BOX

 

  • Помага при кожни проблеми. Може да се налага върху кожата при екзема, да „бори“ бактериите, които причиняват акне, подпомага заздравяването на рани;
  • Намалява нивата на кръвната захар при диабет тип 2, като прави инсулина по-ефективен;
  • Спомага при борбата със свободните радикали и уврежданията, нанесени от тях, които водят до клетъчни мутации – рак и туморен растеж;
  • Защитава мозъка и нервната система. От полза при болест на Паркинсон и Алцхаймер;
  • Понижава нивата на депресия и чувство на тревожност;
  • Подобрява зрението, може да предотврати развитието на глаукома;
  • Ефективно средство срещу алергии, подпомага имунната система;
  • Намалява мазнините, като по този начин спомага поддържането на здравословно тегло.